ИМАТЕ ИХ У КУХИЊИ: Ово су "тихе убице" због којих скраћујете себи живот!
Ако вас нешто убија споро, па не можете одмах да видите резултате, то не значи да није штетно! А ове намирнице заиста нису вредне вашег живота!
У свакој кухињи се налазе брашно, шећер, уље, месне прерађевине... Све су то намирнице које су у превеликим количинама веома штетне по наше здравље. И иако то већ сви знамо, некако се чини да нас ни то неће спречити да их конзумирамо. Али, ако је већ таква ситуација, добро је да их макар сведемо на минимум.
Међутим, ово су намирнице које заиста треба да толико смањите да ће се нпр једење кокица свести само на уживање приликом гледања филма у биоскопу. А ево и зашто је то тако.
Бело брашно, хлеб и рафинирани шећер
Проблем с белим брашном је што уносимо углавном угљене хидрате и једноставне шећере. Другим речима, јести бело брашно слично је конзумирању рафинираног шећера - оба иду равно у крвоток. Укус је различит од шећера, али на хемијском нивоу шећера у крви ће се мењати на исти начин.
Тело мора да испусти огромне количине инсулина, што резултира наглим повећањем нивоа шећера у крви. Наравно, убрзо следи једнако нагли пад. Стога уместо снаге, следе слабост и летаргија. Прекомерна конзумација узрокује брзо дебљање и промене метаболизма.
А што више белог брашна уносимо, гуштерача ће више радити "прековремено". Процес производње инсулина може доћи у опасност, што може резултирати хипогликемијом и дијабетесом.
Месне прерађевине, на првом месу виршле и паштете
Виршла настаје тако што се све изнутрице, кожа, нокти, папци, црева, жиле, хрскавице, масноће, кости, лигаменти, и месо најлошијег квалитета самеље се до непрепознавања. Затим се додају поврће, соја, зачини, скроб, вода, много соли, конзерванс натријум-нитрат како би производ био дуготрајан, затим калијум и калцијум трифосфати, полифосфати, натријумов аскорбат и кармин - боја која се налази и у ружевима за усне и екстракт паприке.
За прављење паштета користи се најјефтиније и месо најлошије категорије у које спадају кожице, кости, папци, хрскавице. Више од половине паштете чине вода, масноће, кожице, изнутрице, скроб, со, зачини, емулгатори и остала хемија, док меса у појединим врстама паштета има једва 30 одсто. У паштете иде велика количина соли.
Посебно би требало избегавати паштете у цреву, јер су оне још лошијег квалитета од оних у конзервама. Индустријски прерађена храна нема никакве нутритивне вредности.
Газирана пића
Једна конзерва овог пића садржи чак 10 кашичица шећера, што наводи организам да лучи велике количине инсулина. То може да доведе до дијабетеса, а откривено је и да боја карамеле која се додаје у ова пића може да повећа ризик од добијања рака и за 58 одсто.
Маргарин и уља
Маргарин се производи од биљних уља, која се из сунцокрета извлаче уз помоћ хемикалија. Висока температура у процесу прераде уља уништава све витамине и антиоксиданте које садржи и доводи до стварања слободних радикала који могу изазвати велика оштећења на ћелијама и повећати ризик од рака.
Уља су већ у старту ужегла и нездрава, а додавањем нових хемикалија претварају се у чврсто стање због чега настају трансмасне киселине, за које је доказано да су врло штетне за здравље.
Кокице за микроталасну пећницу
На листи посебно нездраве хране су и кокице за микроталасну пећницу, јер се у њима налази хемикалија за коју је доказано да може да повећа ризик од рака, утиче на плодност и омета рад бубрега. Многе кокице за микроталасну садрже вештачке укусе и трансмасне киселине, као и хемикалије које могу да изазову главобоље и мучнину. Препорука нутрициониста је да љубитељи кокица праве ову грицкалицу на традиционалан начин - у шерпи, на рингли.
Уколико вам је ово било корисно, прочитајте ОВО и више никада нећете бацити кору од банане, за разлику од свега наведеног горе.