Istina o glutenu
Razbijamo najčešće mitove o glutenu!
Čini se da ovih dana svi prelaze na ishranu bez glutena, ali malo ljudi zapravo zna šta je to i često do njih dolaze pogrešne informacije. Ako ni vi niste sigurni šta je gluten, onda ćemo vam vrlo jednostavno objasniti da su to zapravo proteini koji se nalaze u pšenici, raži i ječmu.
Gluten deblja
To nije istina! "Ono što nas deblja su kalorije i što je njihova količina veća, više se debljamo. Sve namirnice imaju kalorije i zato se etiketa debljanja nipošto ne može staviti samo na namirnice s glutenom. Sve deblja, ako mnogo jedete", objašnjava Kristen Kirkpatrik s klinike Klivlend. Dodaje i kako neki proizvodi bez glutena mogu imati više kalorija, nego oni koji sadrže gluten, i to zato što imaju dodatni šećer.
Gluten je deo "čiste" ishrane
Pojam "čista ishrana" odnosi se na onu koja uključuje samo cele i organske namirnice ili isključivo voće i povrće. Dakle, čista ishrana je ona koja uključuje strogo određene namirnice i nema prostora ni za kakve druge za koje se smatra da nisu kvalitetne, navodi tportal.hr. Međutim, gluten nije deo takve ishrane. On se može jesti uz sve druge namirnice - i meso, i voće i povrće. Drugim rečima, možete birati namirnice bez glutena, ali se uprkos tome hraniti nezdravo ako pritom jedete, npr. masno meso i prženi krompir.
Gluten je loš
Ovo je danas vrlo rašireno verovanje, ali nije istinito. Mnogi ljudi prelaze na ishranu bez glutena, a za to uopšte nema potrebe, jer gluten organizmu ne uzrokuje nikakvu štetu. Gluten sam po sebi nije preterano vredan, ali namirnice čiji je deo izuzetno su nutritivno vredne. Ako ne morate izbegavati gluten, šteta je da izbacite te namirnice iz ishrane. Većina ljudi može jesti gluten, a on je zabranjen samo za one koji boluju od celijakije. Njih je pak vrlo malo u svetu. Možda primećujete da vas gluten čini nadutim, i u tim slučajevima, ako želite, možete smanjiti unos takvih namirnica, ali nemojte postati isključivi - to nikada nije dobro.
Gluten uzrokuje rak
Mit! Mnogi ljudi veruju da gluten uzrokuje rak, ali stručnjaci ističu kako to nije istina. Drugim rečima, prosečna osoba koja jede namirnice s glutenom nema veći rizik za obolevanje od raka od osobe koje ne jede gluten. Ono što može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće je nedoslednost u ishrani kod osoba koje imaju celijakiju i koje je ne leče. Dakle, ako imate celijakiju, morate se pridržavati svih doktorskih saveta. Ako nemate, onda ne morate strahovati da će vam namirnice koje sadržavaju gluten izazvati rak.