Истина о глутену
Разбијамо најчешће митове о глутену!
Чини се да ових дана сви прелазе на исхрану без глутена, али мало људи заправо зна шта је то и често до њих долазе погрешне информације. Ако ни ви нисте сигурни шта је глутен, онда ћемо вам врло једноставно објаснити да су то заправо протеини који се налазе у пшеници, ражи и јечму.
Глутен дебља
То није истина! "Оно што нас дебља су калорије и што је њихова количина већа, више се дебљамо. Све намирнице имају калорије и зато се етикета дебљања нипошто не може ставити само на намирнице с глутеном. Све дебља, ако много једете", објашњава Кристен Киркпатрик с клинике Кливленд. Додаје и како неки производи без глутена могу имати више калорија, него они који садрже глутен, и то зато што имају додатни шећер.
Глутен је део "чисте" исхране
Појам "чиста исхрана" односи се на ону која укључује само целе и органске намирнице или искључиво воће и поврће. Дакле, чиста исхрана је она која укључује строго одређене намирнице и нема простора ни за какве друге за које се сматра да нису квалитетне, наводи тпортал.хр. Међутим, глутен није део такве исхране. Он се може јести уз све друге намирнице - и месо, и воће и поврће. Другим речима, можете бирати намирнице без глутена, али се упркос томе хранити нездраво ако притом једете, нпр. масно месо и пржени кромпир.
Глутен је лош
Ово је данас врло раширено веровање, али није истинито. Многи људи прелазе на исхрану без глутена, а за то уопште нема потребе, јер глутен организму не узрокује никакву штету. Глутен сам по себи није претерано вредан, али намирнице чији је део изузетно су нутритивно вредне. Ако не морате избегавати глутен, штета је да избаците те намирнице из исхране. Већина људи може јести глутен, а он је забрањен само за оне који болују од целијакије. Њих је пак врло мало у свету. Можда примећујете да вас глутен чини надутим, и у тим случајевима, ако желите, можете смањити унос таквих намирница, али немојте постати искључиви - то никада није добро.
Глутен узрокује рак
Мит! Многи људи верују да глутен узрокује рак, али стручњаци истичу како то није истина. Другим речима, просечна особа која једе намирнице с глутеном нема већи ризик за оболевање од рака од особе које не једе глутен. Оно што може изазвати озбиљне здравствене потешкоће је недоследност у исхрани код особа које имају целијакију и које је не лече. Дакле, ако имате целијакију, морате се придржавати свих докторских савета. Ако немате, онда не морате страховати да ће вам намирнице које садржавају глутен изазвати рак.