УКИСЕЉЕНИ ЛУК савршен је прилог сваком ЈЕЛУ, а спрема се за 10 МИНУТА - Нутриционисткиња открива и ЗДРАВСТВЕНЕ предности ове ТУРШИЈЕ
Ферментисане намирнице препуне су пробиотиотских бактерија
Нутриционисткиња Ана Лекић за портал Србија Данас саветује све љубитеље здраве исхране да не забораве на моћ црвеног лука, посебно у зимским месецима. Осим што је одличан додатак разним јелима, маринирани црвени лук може постати прави хит на вашем столу!
Предности маринираног црвеног лука
Црвени лук је познат по својим бројним здравственим предностима. Садржи антиоксидансе, витамине (попут витамина Ц) и минерале који подржавају имунолошки систем, а истовремено побољшавају пробаву. Маринирањем, црвени лук не губи своје хранљиве материје, а добија и додатне бенефите од сирћета и зачина.
Ана истиче: "Маринирани црвени лук је савршен начин да се повећа унос поврћа током зиме. Он додаје сочност и укус разним јелима, а уз то пружа и влакна која су битна за добру пробаву. Сирће, које се користи у маринади, помаже у одржавању равнотеже пХ у организму, а шећер и со истичу природну сласт лука."
Рецепт за маринирани црвени лук
За припрему ове здраве турсије, биће вам потребни:
- 1 средњи црвени лук
- 1-2 чена белог лука
- 1/2 кашичице бибера у зрну
- 3 кашике шећера
- 1 кашичица морске соли
- 120 мл јабуковог сирћета
- 240 мл воде
Припрема:
1. Припремите лук: Црвени лук очистите и исецкајте на танке колутове. Бели лук ситно исецкајте или изгњечите.
2. Комбинујте састојке: У шерпу ставите воду, јабуково сирће, шећер, морску со и бибер у зрну. Све добро промешајте и ставите на средњу ватру док се шећер и со не растворе.
3. Маринирање: У припремљену теглу стављајте исечени црвени лук и бели лук. Прелијте врућом маринадом тако да лук буде потпуно потопљен.
4. Хлађење: Оставите турсију да се охлади на собној температури, а затим је затворите и ставите у фрижидер. Најбоље је да одстоји барем 24 сата пре него што је користите, како би се укуси прожели.
Ана додаје: "Ова турсија се савршено слаже са месним јелима, салатама или чак као прилог уз сендвиче. Поред тога, маринирани црвени лук може трајати неколико недеља у фрижидеру, чинећи га одличним избором за брзе и здраве оброке током зиме."
Не заборавите да додате мало љубави и креативности у сваки оброк. Маринирани црвени лук није само здрав, већ је и укусан додатак који ће обогатити вашу зимску трпезу!