ПРАВИЛНО КОРИШЋЕЊЕ
Важи за НАЈМОЋНИЈИ ЧИСТАЧ црева код старих СРБА - Расол је пун ВИТАМИНА, ако се ОВАКО узима подиже имунитет до максимума
Конзумирање овог поврћа било сировог, киселог или расола, има много позитивних утицаја на наше тело. Научите како се прави сок од купуса и за шта све је лековит и користан.
У нашој народној медицини сок од купуса за желудац је својеврсни природни лек, он доказано помаже код жгаравице. Биљка води порекло са западне обале Средоземног мора, као и обала атланског океана. Гаји се више од 4000 година, у древном Египту су му приписивали божанску снагу и моћ.
Стари Грци и Римљани су већ у оно време познавали благотворна дејства киселог купуса. Користили су га за лечење чирева желуца, па чак и у третманима куге. Морнари су га у 16-ом веку употребљавали за превенцију настанка скорбута (болест која настаје због недостатка Ц витамина).
ЗАШТО ЈЕ БОЉИ КИСЕЛИ НЕГО СИРОВ?
Кисели купус има много вредних састојака која имају лековита својства, а исто тако и његов расол. Она су већ давно позната у народној медицини.
Захваљујући активности бактерија млечне киселине, садржај витамина Ц је већи у односу на сиров. Уједно садржи и фолну киселину и витамин Б9, који потпомажу бољу апсорпцију Ц витамина у организму.
Већ 200г киселог поврћа покрива дневне потребе нашег организма. Богат је и К витамином, само у 100г има чак и дупло препоручене дневне количине.
Потпомаже брже зарастање рана и побољшава згрушавање крви. Стога га једите редовно, а одлична препорука је и да пијете свакодневно сок од киселог купуса.
За време ферментације током кишељења, настаје велика количина холина (члан Б комплекса). Он игра важну улогу у метаболизму масти у нашем организму, те тако снижава количину масноће у крвотоку.
Не треба занемарити ни чињеницу како је богат фитохемикалијама (биоактивна једињења која се могу наћи у биљкама). Оне имају противтуморско дејство, антибиотски ефекат и садрже за живот веома важне ензиме.
КУПУС КАО ЛЕК ЗА МНОГЕ БОЛЕСТИ
Сок од купуса као лек има бројна позитивна дејства на наш организам. Једна од њих је регулација шећера у крви. За дијабетичаре је свакако препоручљиво конзумирати га. Након његовог уношења у организам, врло брзо се стабилизују вредности у нормалан опсег.
Затим, купусов сок снижава холестерол у крвотоку. Последња истраживања су доказала да сумпорна аминокиселина која се налази у њему, смањује повишен ЛДЛ.
Такође је извор ензима који имају у нашем организму сличну улогу као ензими панкреаса. Тако је он погодан и код оних у чијем случају је смањена функција овог органа. Уз то растерећује рад јетре и појачава ваш имунитет.
Помаже оболелелој јетри
И код болести јетре узроковане алкохолом, цироза или рак, сок од купуса показао се као ефикасан. За то су одговорни глутамин и његова аминокиселина који се налазе у њему и помажу у лечењу поменутих обољења.
Може бити користан и у превенцији депресивних стања, јер садржи витамине Б9 и Б12 који су врло важни за функционисање нервног система. Затим, садржи још и ацетилхолин који помаже у преносу надражаја и смирује вегетативни нервни систем. Давно је позната терапија против депресије овим чаробним напитком, у трајању три месеца.
Помоћ код тегоба са органима за варење
Најбоље резултате овај напитак даје код лечења болести органа за варење, чирева и слично. Сок од слатког купуса као лек је добар код гастритиса. Пије се по пола чаше, 30 минута пре оброка, три пута на дан. Ако га редовно користите симптоми жгаравице се временом ублажавају.
Сок од купуса за желудац је добар јер садржи сулфорафан који стабилизује пХ вредност желудачне киселине. Велика је помоћ код чира, а уједно је и природни лек за хеликобактер коју убија.
Због високог садржаја влакана доприноси чишћењу зидова црева. Влакна се заправо не апсорбују, јер је ћелијски зид биљних ћелија сачињен од целулозе, коју ми људи не можемо сварити. Она у нашим цревима заправо функционишу као четка и чисте их. Помажу у чишћењу свих штетних материја којима није ту место.
Сок од купуса нарочито добро исказује своје дејство у дебелом цреву.
Захваљујући томе, наше варење ће бити боље, а столица ће бити уредна.
Свежа главица купуса садржи млечну киселину, а у процесу кишељења долази до њеног додатног настанка из присутних шећера. Млечна киселина помаже варење непосредно у желуцу, тако што регулише стварање хлороводоничне киселине у њему. Она заједно са Б витаминима помаже и у регенерацији слузокоже црева.
Расол има бројне користи по здравље
Расол од купуса као лек се показао добар нарочито за цревну флору. Садржи пробиотске бактерије које спречавају намножавање штетних бактерија. Стога га слободно можете користити за успостављање баланса цревне флоре, у случају стреса, након зараза или због употребе антибиотика.
Конзумацијом 1дл свежег расола, дневно 3-4 пута може бити добра помоћ приликом лечења упаљеног дебелог црева.
Како се прави сок од купуса у соковнику
Ако сте се питали како направити сок од купуса у соковнику, на правом сте месту. Припрема се од зеленог или црвеног купуса, по вашем избору.
Потребно је главицу добро опрати и исећи на комаде, а затим убацити у соковник. Цеђење се врши као и код било ког другог воћа или поврћа.
Пије се без додатка било каквих заслађивача. Можете додати још неко поврће ради разноврсности укуса, по жељи. Међутим, ако га желите користити у терапијске сврхе, онда је потребно конзумирати чисто без додавања других намирница.
Рецепт за прављење расола
Расол се добија као споредни производ приликом кишељења купуса. Садржи доста корисних састојака, међутим приликом његове препреме користи се много соли, па је најчешће доста слан. Из тог разлога је сок који је справљен из сировог поврћа погоднији за наш организам. Па тако при конзумацији расола треба водити рачуна о количинама које се користе.
Због високог садржаја соли, он није баш идеалан за притисак, бубреге а ни желудац, као ни остале органе.
Знате ли како направити сок од купуса без соковника? Ни ово није компликован процес.
Једноставно га након прања убаците у блендер и миксајте све док не настане каша. Што га боље самељете лакше ћете добити сок након цеђења. Неколико пута помешајте и процедите кроз цедиљку. Током цеђења кашиком лагано притискајте смешу да би сте што боље искористили намирницу.