За КИСЕЛИ КУПУС ИЗ ТЕГЛЕ потребна вам је само СО И ВОДА, погодан и за кисељење у СТАНУ - Једноставна и БРЗА припрема укусног РИБАНЦА
За овакав подухват нису вам потребни специјални судови, нити вештине
Кисели купус је прави зимски класик, познат по својим бројним предностима, од нутритивних вредности до сласног укуса. Традиционално, припрема киселог купуса може бити изазовна, нарочито у становима где недостаје простора за велике посуде и где мирис може постати непожељан. Но, сада постоји савршено решење: рендани купус, познат и као рибанац! Овај метод омогућава вам да уживате у киселом купусу током зиме без стреса.
Зашто је кисели купус добар избор?
Кисели купус је богат витамином Ц, пробиотиком и влакнима. Помаже у јачању имунитета, побољшава варење и доприноси здрављу црева. Осим тога, користи се као одличан прилог или састојак у разним јелима. Уз све то, процес кисељења је врло једноставан и приступачан.
Како се кисели рендани купус?
За овај рецепт потребни су вам следећи састојци:
- 1 средња главица свежег зеленог купуса (до 1,5 кг)
- Велика стаклена тегла
- 1,5 кашика соли
- 1 кашика кима
- 1 већа тегла или више мањих
- Камен за притискање купуса
Припрема:
1. Припремите теглу: Добро оперите стаклену теглу детерџентом и топлом водом, исперите је и осушите.
2. Припремите купус: Очистите купус од спољних листова и тврде унутрашњости, а затим га изрендајте или исеците на танке резанце.
3. Започните кисели процес: У већој чинији, поспите со по изренданом купусу. Притискајте и мешајте рукама како би со равномерно допрела до свих делова купуса. Овај процес траје око пет минута.
4. Додајте ким: Ако желите, поспите и ким, па све поново измешајте.
5. Пуњење тегле: Постепено стављајте купус у теглу, између сваког слоја добро притискајући рукама да га збијете.
6. Притискање: На врх ставите опрани камен, који ће спречити да купус исплива када се у тегли појави течност. Током ферментације, важно је да камен остане потопљен.
7. Завршите процес:Теглу прекријте чистом крпом и учврстите гумицом, чиме омогућавате проток ваздуха и спречавате упадање прашине.
8. Ферментација: Држите теглу на тамном и хладном месту, где температура не прелази 23 степена. У овом мањем обиму, купус би требао бити кисео већ за три дана.
9. Чување: Када купус постане кисео, уклоните камен и ставите поклопац на теглу, а затим је пребаците у фрижидер. Овај кисели купус може се чувати најмање два месеца, а по мирису и укусу ћете лако проценити када је спреман за употребу.
Коришћење рибанца
Рибани купус је изванредан не само као салата, већ и као састојак у разним јелима попут подварка. Његова свежина и хрскавост додају посебан шмек свему што припремате.
Кисељење купуса никада није било лакше, а уз рендани купус, можете се ослободити бриге о великим судовима и непријатним мирисима. Ова једноставна и практична метода омогућава вам да уживате у домаћем, укусном и здравом киселом купусу током целе зиме!