Ovih 10 stvari proizvođači PIVA kriju od nas
Pivarska industrija, iako grana u ekspanziji, ima svoje tajne. Predstavljamo vam neke od njih.
1. Ljudi sada piju manje piva nego što su pili
Prodaja godinama drastično pada. U poslednjih pet godina, četiri su završene sa padom. S druge strane, tržište vina i žestokih pića raste.
2. Pivska kultura počinje da liči na vinsku
Ovo utiče i na cene. Takozvana "domaća piva" su sada zlatna koka industrije. Prodaja im je prošle godine skočila za 20 odsto na 14,3 milijardi dolara. No, male količine i male operacije znače više cene. U odnosu na "potrošačka piva", ona koja stižu iz mikro-pivara su skuplja za čak 73 odsto.
3.Nova piva - brže opijaju
Piva uglavnom sadrže od 3 do 14 odsto alkohola. Prosečna granica se sa 4-5 pomera na 5,9 odsto. Dakle nova piva sve su jača, pa se u izlascima piju manje količine, pa se samim tim i troši manje novca.
4. Padaju i najveći!
Najveći proizvođači piva na svetu Anhojser.-Buš InBev i SABMiler beleže veliki pad poslednjih godina. Omiljeni američki brend Badvajzer je zabeležio pad od čak 28 odsto u periodu od 2008. do 2013.
5. Kupovina konkurencije
Sve češće velike kompanije kupuju mikro-pivare, i to samo zarad brenda. A zatim se kvalitet smanji, ili žanrovski, pivo se ''razvodni''.
6. Žestoko laktanje
Velike pivare se sve češće bore za dobre pozicije na rafovima u radnjama, gde postoje rezervisana mesta za poznate brendove. Mediji su pisali i o nezakonitim saradnjama sa barovima širom SAD.
7. Da li su male pivare male?
Vrlo često iza mikro-pivare ne stoji tradicija i porodično ime, već bogati investitori.
8. Prljavo, prljavo
Pivo je sve prljavije. Jedno istraživanje je pokazalo da se milimetarski parčići plastike nalaze u flašama ili konzervama čak 24 nemačka brenda na tržištu SAD, a u nekim bocama pronađeni su i organski ostaci.
9. Velika potražnja, ponuda...?
Farmeri ne stižu da odgovore na sve veću potražnju hmelja.
10. Pivo postaje nauka
Edukacija je sve važnija za ovu industriju, ali roditelji u SAD i dalje ne žele da odvoje novac za "časove" iz pivarskih nauka.
Pročitajte: