ISTRAŽIVANJE: Masna hrana izaziva Parkinsonovu bolest
Američka studija je nedavno pokazala da osobe koje pate od jakih migrena, takođe imaju duplo veći rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti.
Naučnici sa Univerziteta Tubingen u Nemačkoj studijom su pokazali da masna hrana, pored toga što poveća rizik od dijabetesa, veliki je uzročnik Parkinsonove bolesti.
Do ovog zaključka su došli posmatrajući miševe koji su konzumirali masnu hranu. Oni su dobili koji kilogram viška, dijabetes i u organizmu su im uočeni simptomi Parkinsonove bolesti. Oni su umrli ranije od ostalih miševa koji su jeli raznovrsnu hranu, piše Anadolu Agency.
Istraživanje pokazuje da premasna hrana uzrokuje povećavanje proteina alfa – sinuklein u organizmu, a ono se manifestuje propadanjem ćelija, što je jedan od simptoma pomenute bolesti, objašnjava naučnica Karola Rotermund. Studija je objavljena u časopisu "Journal of Neurochemistry".
Pročitajte i:
Gojaznost je posledica zagađenja u vazduhu!
Depresija je sve učestalija kod obolelih od Parkinsonove bolesti
S druge strane, nedavno je jedno američko istraživanje pokazalo da osobe koje pate od migrene
imaju dva puta veći rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti. To je zaključeno ispitivanjem 5.620 osoba.
Ova studija je objavljena u časopisu "Neurology".