ИСТРАЖИВАЊЕ: Масна храна изазива Паркинсонову болест
Америчка студија је недавно показала да особе које пате од јаких мигрена, такође имају дупло већи ризик од добијања Паркинсонове болести.
Научници са Универзитета Тубинген у Немачкој студијом су показали да масна храна, поред тога што повећа ризик од дијабетеса, велики је узрочник Паркинсонове болести.
До овог закључка су дошли посматрајући мишеве који су конзумирали масну храну. Они су добили који килограм вишка, дијабетес и у организму су им уочени симптоми Паркинсонове болести. Они су умрли раније од осталих мишева који су јели разноврсну храну, пише Анадолу Agency.
Истраживање показује да премасна храна узрокује повећавање протеина алфа – синуклеин у организму, а оно се манифестује пропадањем ћелија, што је један од симптома поменуте болести, објашњава научница Карола Ротермунд. Студија је објављена у часопису "Јоурнал оф Neurochemistry".
Прочитајте и:
Гојазност је последица загађења у ваздуху!
Депресија је све учесталија код оболелих од Паркинсонове болести
С друге стране, недавно је једно америчко истраживање показало да особе које пате од мигрене
имају два пута већи ризик од добијања Паркинсонове болести. То је закључено испитивањем 5.620 особа.
Ова студија је објављена у часопису "Neurology".