Jerusalimski kolač
Ni nama nije baš najjasnije zašto ovaj kolač nosi naziv "Jerusalimski", ali to nije ni toliko važno. Bitno je da osvežava, da je jednostavan za spremanje i da nekoga zaista možete usrećiti servirajući mu parče "Jerusalimca".
Potrebno - za testo:
- 200g putera (može i margarin)
- 3 kašike šećera
- 2 žumanceta
- 2 čaše (od po 2dl) brašna
- 1 prašak za pecivo
- sok od 1/2 limuna
Potrebno - za fil:
- 150g putera
- 3/4 čaše šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 3 vanilin šećera
- 2 čaše kisele pavlake
Priprema:
TESTO: Umutiti margarin sa šećerom, dodati žumanca, brašno i prašak za pecivo, pa na to isuti sok od limuna. Umesiti testo i razastrti ga u pleh. Peći na 180°, da ostane belo. Iseći ivice kore, tik uz pleh i odvojiti sa strane.
FIL: Puter umutiti penasto. Dodati šećer u prahu i mutiti. Potom dodati žumanca i vanilin šećer - dobro sve pomešati, pa na kraju sipati i pavlaku u fil. Izmešati i ostaviti u frižideru pola sata, pa premazati po kori. Odozgo namrviti ivice testa koje ste prethodno isekli.