Јерусалимски колач
Ни нама није баш најјасније зашто овај колач носи назив "Јерусалимски", али то није ни толико важно. Битно је да освежава, да је једноставан за спремање и да некога заиста можете усрећити сервирајући му парче "Јерусалимца".
Потребно - за тесто:
- 200г путера (може и маргарин)
- 3 кашике шећера
- 2 жуманцета
- 2 чаше (од по 2дл) брашна
- 1 прашак за пециво
- сок од 1/2 лимуна
Потребно - за фил:
- 150г путера
- 3/4 чаше шећера у праху
- 2 жуманцета
- 3 ванилин шећера
- 2 чаше киселе павлаке
Припрема:
ТЕСТО: Умутити маргарин са шећером, додати жуманца, брашно и прашак за пециво, па на то исути сок од лимуна. Умесити тесто и разастрти га у плех. Пећи на 180°, да остане бело. Исећи ивице коре, тик уз плех и одвојити са стране.
ФИЛ: Путер умутити пенасто. Додати шећер у праху и мутити. Потом додати жуманца и ванилин шећер - добро све помешати, па на крају сипати и павлаку у фил. Измешати и оставити у фрижидеру пола сата, па премазати по кори. Одозго намрвити ивице теста које сте претходно исекли.