KAFE BAROVI, RESTORANI PICERIJE: Od 15. aprila neće više postojati!
Zbog tehničke greške redaktora koji su radili na usvojenim izmenama i dopunama člana 67 Zakona o turizmu, ugostitelji u Srbiji ovih dana su bili u panici.
Međutim, imamo dobru vest za njih, a to je da većina vlasnika ipak neće morati da menja ime svojih lokala.
RECITE ZBOGOM KAFANAMA I KAFIĆIMA: Ugostiteljske objekte čeka bitna promena!
- Tehničkom greškom redaktora, izostavljeno je nekoliko reči koje u potpunosti menjaju kontekst i obesmišljavaju predviđenu normu. Ispravan tekst treba da glasi: "Poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na više od jedne vrste ugostiteljskog objekta" - rekla je Snežana Kusovac iz Ministarstva turizma.
To u prevodu znači da će ugostiteljski objekat moći u imenu da sadrži reči "kafe", "bar", "restoran", ali neće moći da se zove i "kafe bar", "picerija restoran"... Dakle u imenu može biti jedna reč koja ukazuje na vrstu ugostiteljskog objekta.
U proceduri je Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti kojim će se prevazići neodređenost člana 67. Stav 4 zakona. On će definisati sledeće.
Oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga može da sadrži reči koje ukazuju samo na jednu vrstu ugostiteljskog objekta, a koja upućuje na ugostiteljsku delatnost koja se u tom objektu pretežno obavlja.
Ovaj pravilnik, treba da stupi na snagu 14. aprila 2016. i time bi trebalo da budu rešene sve nedoumice.
- Dakle, postojeći i novi vlasnici ugostiteljskih objekata, neće moći da koriste više naziva delatnosti npr. kafe picerija, kafe restoran i druge kombinacije različitih vrsta, moraće da izaberu jednu od pretežnih delatnosti i da je usklade sa Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti koji će biti na snazi od 15. aprila ove godine - rekla je Snežana Kusovac iz Ministarstva.
Dali su nam uvid i u moguće delatnosti koje ugostitelji u pripremi i posluživanju hrane i pića mogu da stave u svoj naziv (ali samo jedan). Tu su: restoran, kafana, bar, objekat brze hrane, pokretni objekat i drugi objekti (gostionica, krčma, konoba, mehana, nacionalna kuća, čarda, restoran domaće kuhinje, taverna, kafeterija, picerija, pečenjara, gril, ćevabdžinica, riblji gril, pileći gril, roštiljnica, pivnica, kafe-poslastičarnica, palačinkarnica, kafe, čajdžinica, bife, bistro, birtija, aperitiv bar, kafe bar, koktel bar, sendvič bar, salat bar, espreso bar, snek bar, noćni bar, disko bar, dansing bar, kabare bar).
U slučaju da ugostitelji imaju više delatnosti sa propisno opremljenim objektima, potrebno je da svaku od delatnosti posebno registruju sa nazivom koji jasno upućuje na delatnost.