Kako da pijete viski?
Koji je vaš omiljeni viski?
Viski se prvo koristio u medicinske svrhe, a onda je postao jedan od najpopularnijih pića na svetu. Verovatno je prvi put destilovan 1400-te u Škotskoj, ako je verovati izvorima. Postao je piće izbora, naročito u Engleskoj i Irskoj i donosio zemljama 30-50% prihoda.
Kada je popularni napitak prešao Atlantik, Džordž Vašington je naveo da je viski njegov omiljeni porok. Osnovao je čak i destileriju u gradu Maunt Vernon koja je postala jedna od najvećih i koja još postoji.
Viski je piće koje su muškarci uživali vekovima. U prošlosti, kada pomislite na muškarca, obično je bio u kaputu od tvida sa čašom viskija u ruci pored vatre.
Kako pronaći omiljenu vrstu viskija?
Da biste potpuno uživali u ovoj ″vodi vitalnosti″, kako su je nazivali, morate da znate neke osnove o tome kako piti viski, koju bocu izabrati, stil i drugo. Viski je alkoholno piće koje je destilovano iz fermentisnih žitarica i uzrasta u drvenim buradima, najčešće hrast.
Srećom, izbor viskija nikad nije bio velik. Postoji mnogo termina za viski, ali to vam neće mnogo značiti ako ne uradite domaći zadatak. Najlakše ih je razvrstati po tome iz koje zemlje potiču.
Američki viski – Obično je slađi od ostalih viskija. Naravno, mora biti destilovan u Americi i uzrast da bude označen u buradima, što je obično oko dve godine. Deli se na burbon (bourbon), raž (rye) i Tenesi (Tennessee).
Škotski viski – Teži da ima zadimljen i zemljani ukus. Destilovan u Škotskoj i skladišten u buradima oko tri godine. Deli se na mešani viski (blended scotch) i viski od proklijalog ječma (Single malt Scotch).
Irski viski – On je svetliji i destiluje se u Irskoj, bar 3 godine.
Kanadski viski – Teži da bude svetliji i ima ukus voća. Destilovan je u Kanadi i star je bar 3 godine.
Sadržaj alkohola nalazi se na etiketama. Može biti označen kao procenat ili kao ″dokaz″. Da biste izračunali dokaz podelite taj broj na pola i dobićete koliko je procenata (100 dokaza – 50%).
Najbolji način da izaberete viski za sebe jeste da probate nekoliko različitih stilova istog viskija. Počećete od jeftinije boce, pa srednja i onda najskuplja boca i to ne morate uraditi sve odjednom. Ako probate burbon sa 45% alkohola i posle pređete na onaj od 50%, osetćete razliku. Vremenom će vaše čulo ukusa da postane zrelije, pa ćete biti u stanju da bar delimično razlikujete vrste viskija.
Kako piti viski?
Ako je moguće, služiti viski samo u staklenoj čaši jer ostali materijali mogu da promene ukus. U 1800-toj, rudari su pili viski iz limene šolje jer je staklo krhko i moglo je lako da se polomi.
Veoma je važno da kad prvi put pijete viski treba probati uredan tj. bez ičega. Obično se dodaju led ili voda da se ublaži alkohol. Na primer, ako dodate veće kocke leda, led će se sporije topiti, a vaš viski će se brže ohladiti. Nemojte piti viski samo da biste popili, već uživajte u njegovom ukusu i malo ga zadržite u ustima pre nego što progutate.
Verovatno ćete čuti mnoge priče od različitih ljudi kako se pije viski, koji piti i koliko potrošiti vremena i novca na njega. Ne slušajte bilo koga od tih ljudi. Pijte viski koji želite i kako želite. To su smernice, a ne pravila.
Uzmite čašu, sipajte vaš omiljeni viski, zavalite se u kožnu fotelju i uživajte kao pravi gospodin.