Како да пијете виски?
Који је ваш омиљени виски?
Виски се прво користио у медицинске сврхе, а онда је постао један од најпопуларнијих пића на свету. Вероватно је први пут дестилован 1400-те у Шкотској, ако је веровати изворима. Постао је пиће избора, нарочито у Енглеској и Ирској и доносио земљама 30-50% прихода.
Када је популарни напитак прешао Атлантик, Џорџ Вашингтон је навео да је виски његов омиљени порок. Основао је чак и дестилерију у граду Маунт Вернон која је постала једна од највећих и која још постоји.
Виски је пиће које су мушкарци уживали вековима. У прошлости, када помислите на мушкарца, обично је био у капуту од твида са чашом вискија у руци поред ватре.
Како пронаћи омиљену врсту вискија?
Да бисте потпуно уживали у овој ″води виталности″, како су је називали, морате да знате неке основе о томе како пити виски, коју боцу изабрати, стил и друго. Виски је алкохолно пиће које је дестиловано из ферментисних житарица и узраста у дрвеним бурадима, најчешће храст.
Срећом, избор вискија никад није био велик. Постоји много термина за виски, али то вам неће много значити ако не урадите домаћи задатак. Најлакше их је разврстати по томе из које земље потичу.
Амерички виски – Обично је слађи од осталих вискија. Наравно, мора бити дестилован у Америци и узраст да буде означен у бурадима, што је обично око две године. Дели се на бурбон (боурбон), раж (rye) и Тенеси (Tennessee).
Шкотски виски – Тежи да има задимљен и земљани укус. Дестилован у Шкотској и складиштен у бурадима око три године. Дели се на мешани виски (блендед scotch) и виски од проклијалог јечма (Сингле малт Scotch).
Ирски виски – Он је светлији и дестилује се у Ирској, бар 3 године.
Канадски виски – Тежи да буде светлији и има укус воћа. Дестилован је у Канади и стар је бар 3 године.
Садржај алкохола налази се на етикетама. Може бити означен као проценат или као ″доказ″. Да бисте израчунали доказ поделите тај број на пола и добићете колико је процената (100 доказа – 50%).
Најбољи начин да изаберете виски за себе јесте да пробате неколико различитих стилова истог вискија. Почећете од јефтиније боце, па средња и онда најскупља боца и то не морате урадити све одједном. Ако пробате бурбон са 45% алкохола и после пређете на онај од 50%, осетћете разлику. Временом ће ваше чуло укуса да постане зрелије, па ћете бити у стању да бар делимично разликујете врсте вискија.
Како пити виски?
Ако је могуће, служити виски само у стакленој чаши јер остали материјали могу да промене укус. У 1800-тој, рудари су пили виски из лимене шоље јер је стакло крхко и могло је лако да се поломи.
Веома је важно да кад први пут пијете виски треба пробати уредан тј. без ичега. Обично се додају лед или вода да се ублажи алкохол. На пример, ако додате веће коцке леда, лед ће се спорије топити, а ваш виски ће се брже охладити. Немојте пити виски само да бисте попили, већ уживајте у његовом укусу и мало га задржите у устима пре него што прогутате.
Вероватно ћете чути многе приче од различитих људи како се пије виски, који пити и колико потрошити времена и новца на њега. Не слушајте било кога од тих људи. Пијте виски који желите и како желите. То су смернице, а не правила.
Узмите чашу, сипајте ваш омиљени виски, завалите се у кожну фотељу и уживајте као прави господин.