Kako se ponašati posle poplava?
Posle poplava važno je pridržavati se saveta da ne bismo ugrozili svoje zdravlje i bezbednost.
Kako se ponašati posle poplava?
UPUTSTVA ZA PONAŠANjE POSLE POPLAVA
- Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
- Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
- Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
- Pre provere ne koristite električne aparate.
- Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
- Predmete koje ne možete očistiti bacite.
- Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
- Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
- Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.
KAKO SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
UPUTSTVA ZA PONAŠANjE POSLE POPLAVA
- Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
- Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
- Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
- Pre provere ne koristite električne aparate.
- Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
- Predmete koje ne možete očistiti bacite.
- Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
- Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
- Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.
KAKO SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
UPUTSTVA ZA PONAŠANjE POSLE POPLAVA
- Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
- Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
- Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
- Pre provere ne koristite električne aparate.
- Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
- Predmete koje ne možete očistiti bacite.
- Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
- Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
- Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.
KAKO SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
UPUTSTVA ZA PONAŠANjE POSLE POPLAVA
- Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
- Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
- Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
- Pre provere ne koristite električne aparate.
- Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
- Predmete koje ne možete očistiti bacite.
- Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
- Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
- Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.
KAKO SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
- Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
- Ne koristite vodu iz poplavljenih područja, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalijama.
- Povratak u kuće je moguć samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
- Ne koristite električne aparate pre provere.
- Očistite i dezinfikujte sve poplavljene površine. Koristite rukavice za čišćenje zidova i podova. Mulj koji ostaje može da sadrži otpatke iz kanalizacije i hemikalije.
- Predmete koje ne možete da očistite, bacite.
- Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih oštećenja koja se ne vide na prvi pogled.
- Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
- Imajte pri ruci spakovanu torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima za ličnu higijenu u slučaju hitne evakuacije.
SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
Kako se zaštiti od crevnih bolesti i zaraza?
SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
- Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
- Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
- Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
- Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
- Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
- Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni
65 0
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
-Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu vodu ili iz cisterne.
- Bacite svu hranu koja je poplavljena.
- Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
- Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
- Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
- Temeljno podgrejte kuvanu hranu.
- See more at: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
- Dezinfikujte kuhinju. Hranu pripremajte na temperaturi od 70 stepeni i dobro je termički obradite.
- Dobro podgrevajte i hranu i ne čuvajte je duže od 4 sata na sobnoj temperaturi.
- Maloj deci dajte isključivo industrijski pripremljenu hranu.
- Potražite lekarsku pomoć u slučaju pojave simptoma crevnih bolesti( povraćanje, dijareja, temperatura).
Kako očistititi kuću?
- Bacite prostirke, tepihe, krevete, garniture ukoliko su bili u kontktu sa poplavljenom vodom.
-Očistite i operite odeću i dečije igračke.
- Nameštaj od punog drveta se može sačuvati, dok je nameštaj od iverice bolje baciti.
- Skinite što više slojeva boje sa zidova, to će olakšati proces sušenja.