Како се понашати после поплава?
После поплава важно је придржавати се савета да не бисмо угрозили своје здравље и безбедност.
Како се понашати после поплава?
УПУТСТВА ЗА ПОНАШАЊЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА
- Пратите вести о водоснабдевању и исправности воде за пиће.
- Не користите плавну воду, јер може бити под струјним напоном од подземних каблова или загађена муљем, уљем, бензином или фекалном канализацијом.
- Вратите се у своје куће, само ако надлежне службе процене да је безбедно.
- Пре провере не користите електричне апарате.
- Очистите и дезинфикујте све поквашене површине. Рукавицама очистите зидове и подове поплављених просторија. Муљ који остаје после плавне воде може да садржи канализационе отпатке и хемикалије.
- Предмете које не можете очистити баците.
- Опрезно улазите у зграде због могућих скривених оштећења.
- Што је могуће пре оспособите оштећене септичке јаме и друге канализационе системе, јер могу да постану велики здравствени ризик.
- Припремите торбу са личним документима и најосновнијим стварима у случају хитне евакуације.
КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ
- За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне)
- Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством)
- Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води
- Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом, баците
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Малој деци дајте индустријски припремљену храну
- Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране
- Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
УПУТСТВА ЗА ПОНАШАЊЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА
- Пратите вести о водоснабдевању и исправности воде за пиће.
- Не користите плавну воду, јер може бити под струјним напоном од подземних каблова или загађена муљем, уљем, бензином или фекалном канализацијом.
- Вратите се у своје куће, само ако надлежне службе процене да је безбедно.
- Пре провере не користите електричне апарате.
- Очистите и дезинфикујте све поквашене површине. Рукавицама очистите зидове и подове поплављених просторија. Муљ који остаје после плавне воде може да садржи канализационе отпатке и хемикалије.
- Предмете које не можете очистити баците.
- Опрезно улазите у зграде због могућих скривених оштећења.
- Што је могуће пре оспособите оштећене септичке јаме и друге канализационе системе, јер могу да постану велики здравствени ризик.
- Припремите торбу са личним документима и најосновнијим стварима у случају хитне евакуације.
КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ
- За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне)
- Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством)
- Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води
- Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом, баците
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Малој деци дајте индустријски припремљену храну
- Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране
- Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
УПУТСТВА ЗА ПОНАШАЊЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА
- Пратите вести о водоснабдевању и исправности воде за пиће.
- Не користите плавну воду, јер може бити под струјним напоном од подземних каблова или загађена муљем, уљем, бензином или фекалном канализацијом.
- Вратите се у своје куће, само ако надлежне службе процене да је безбедно.
- Пре провере не користите електричне апарате.
- Очистите и дезинфикујте све поквашене површине. Рукавицама очистите зидове и подове поплављених просторија. Муљ који остаје после плавне воде може да садржи канализационе отпатке и хемикалије.
- Предмете које не можете очистити баците.
- Опрезно улазите у зграде због могућих скривених оштећења.
- Што је могуће пре оспособите оштећене септичке јаме и друге канализационе системе, јер могу да постану велики здравствени ризик.
- Припремите торбу са личним документима и најосновнијим стварима у случају хитне евакуације.
КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ
- За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне)
- Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством)
- Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води
- Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом, баците
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Малој деци дајте индустријски припремљену храну
- Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране
- Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
УПУТСТВА ЗА ПОНАШАЊЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА
- Пратите вести о водоснабдевању и исправности воде за пиће.
- Не користите плавну воду, јер може бити под струјним напоном од подземних каблова или загађена муљем, уљем, бензином или фекалном канализацијом.
- Вратите се у своје куће, само ако надлежне службе процене да је безбедно.
- Пре провере не користите електричне апарате.
- Очистите и дезинфикујте све поквашене површине. Рукавицама очистите зидове и подове поплављених просторија. Муљ који остаје после плавне воде може да садржи канализационе отпатке и хемикалије.
- Предмете које не можете очистити баците.
- Опрезно улазите у зграде због могућих скривених оштећења.
- Што је могуће пре оспособите оштећене септичке јаме и друге канализационе системе, јер могу да постану велики здравствени ризик.
- Припремите торбу са личним документима и најосновнијим стварима у случају хитне евакуације.
КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ
- За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне)
- Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством)
- Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води
- Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом, баците
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Малој деци дајте индустријски припремљену храну
- Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране
- Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
- Пратите вести о водоснабдевању и исправности воде за пиће.
- Не користите воду из поплављених подручја, јер може бити под струјним напоном од подземних каблова или загађена муљем, уљем, бензином или фекалијама.
- Повратак у куће је могућ само ако надлежне службе процене да је безбедно.
- Не користите електричне апарате пре провере.
- Очистите и дезинфикујте све поплављене површине. Користите рукавице за чишћење зидова и подова. Муљ који остаје може да садржи отпатке из канализације и хемикалије.
- Предмете које не можете да очистите, баците.
- Опрезно улазите у зграде због могућих оштећења која се не виде на први поглед.
- Што је могуће пре оспособите оштећене септичке јаме и друге канализационе системе, јер могу да постану велики здравствени ризик.
- Имајте при руци спаковану торбу са личним документима и најосновнијим стварима за личну хигијену у случају хитне евакуације.
СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ
- За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне)
- Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством)
- Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води
- Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом, баците
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Малој деци дајте индустријски припремљену храну
- Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране
- Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
Како се заштити од цревних болести и зараза?
СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЦРЕВНИХ ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ
- За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне)
- Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством)
- Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води
- Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом, баците
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Малој деци дајте индустријски припремљену храну
- Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране
- Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени
65 0
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
-За пиће, припремање хране и личну хигијену користите само флаширану воду или из цистерне.
- Баците сву храну која је поплављена.
- Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување
- Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70 ºЦ)
- Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10 ºЦ
- Темељно подгрејте кувану храну.
- Сее море ат: https://www.belami.rs/kako-se-ponasati-tokom-i-posle-poplava/#sthash.bzA…
- Дезинфикујте кухињу. Храну припремајте на температури од 70 степени и добро је термички обрадите.
- Добро подгревајте и храну и не чувајте је дуже од 4 сата на собној температури.
- Малој деци дајте искључиво индустријски припремљену храну.
- Потражите лекарску помоћ у случају појаве симптома цревних болести( повраћање, дијареја, температура).
Како очиститити кућу?
- Баците простирке, тепихе, кревете, гарнитуре уколико су били у конткту са поплављеном водом.
-Очистите и оперите одећу и дечије играчке.
- Намештај од пуног дрвета се може сачувати, док је намештај од иверице боље бацити.
- Скините што више слојева боје са зидова, то ће олакшати процес сушења.