KAO BAKINA, SAMO HOLANDSKA: Pita od jabuka i ovsenih pahuljica
Za ovu pitu preporučujemo da koristite zlatni delišes, jonagold ili greni smit jabuke.
Potrebno:
- 300g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 6 kašika hladne vode
- 2 kašike šećera u prahu
- 150g putera
- 5 šolja iseckanih jabuka
- 2 supene kašike brašna
- 2/3 šolje šećera
- ½ kafene kašičice cimeta
- ¼ kafene kašičice morskog oraščeta
- 2 supene kašike putera
- 3/4 šolje brašna
- ½ kafene kašičice cimeta
- ½ šolje smeđeg šećera
- ¾ šolje ovsenih pahuljica
- 1 kafena kašičica limunove kore
- ½ šolje putera
Priprema:
Probajte pitu od borovnice!
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati puter isečen na listiće, so, šećer i sve zajedno umesiti rukama (izmrviti), pa na kraju dodati hladnu vodu. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga u frižideru 30 minuta. Rernu zagrejati na 220°C, a pleh za pitu obložiti testom i staviti ga u friz.
Jabuke staviti u veliku činiju, a u manjoj zamešati 2 supene kašike brašna, šećer, ½ kafene kašičice cimeta i morsko orašče. Dobro promešati, pa posuti po jabukama i njih rukama nežno prevrtati dok se skroz ne uvaljaju u smesu začina. Izvaditi testo iz friza, pa presuti jabuke na njega. Odozgo naređati listiće putera (2 supene kašike). Prekriti aluminijumskom folijom, ali ne u potpunosti (ne zatvarati skroz). Peći 10 minuta.
Za to vreme pomešati ¾ šolje brašna, ½ kafene kašičice cimeta, smeđi šećer, limunovu koru i ovsene pahuljice. Kad se to zameša dodati ½ šolje putera i mesiti da smesa postane rastresita, mrvljiva. Izvaditi pitu iz rerne, pa namrviti ovseni toping.
Smanjiti temperaturu rerne na 190°C. Peći još pola sata, dok ovsena korica ne potamni, a jabuke ne omeknu. Blago prekriti folijom kako korica ne bi pregorela.