КАО БАКИНА, САМО ХОЛАНДСКА: Пита од јабука и овсених пахуљица
За ову питу препоручујемо да користите златни делишес, јонаголд или грени смит јабуке.
Потребно:
- 300г брашна
- 1/2 прашка за пециво
- прстохват соли
- 6 кашика хладне воде
- 2 кашике шећера у праху
- 150г путера
- 5 шоља исецканих јабука
- 2 супене кашике брашна
- 2/3 шоље шећера
- ½ кафене кашичице цимета
- ¼ кафене кашичице морског орашчета
- 2 супене кашике путера
- 3/4 шоље брашна
- ½ кафене кашичице цимета
- ½ шоље смеђег шећера
- ¾ шоље овсених пахуљица
- 1 кафена кашичица лимунове коре
- ½ шоље путера
Припрема:
Пробајте питу од боровнице!
Брашно помешати са прашком за пециво, додати путер исечен на листиће, со, шећер и све заједно умесити рукама (измрвити), па на крају додати хладну воду. Замесити глатко тесто и оставити га у фрижидеру 30 минута. Рерну загрејати на 220°Ц, а плех за питу обложити тестом и ставити га у фриз.
Јабуке ставити у велику чинију, а у мањој замешати 2 супене кашике брашна, шећер, ½ кафене кашичице цимета и морско орашче. Добро промешати, па посути по јабукама и њих рукама нежно превртати док се скроз не уваљају у смесу зачина. Извадити тесто из фриза, па пресути јабуке на њега. Одозго наређати листиће путера (2 супене кашике). Прекрити алуминијумском фолијом, али не у потпуности (не затварати скроз). Пећи 10 минута.
За то време помешати ¾ шоље брашна, ½ кафене кашичице цимета, смеђи шећер, лимунову кору и овсене пахуљице. Кад се то замеша додати ½ шоље путера и месити да смеса постане растресита, мрвљива. Извадити питу из рерне, па намрвити овсени топинг.
Смањити температуру рерне на 190°Ц. Пећи још пола сата, док овсена корица не потамни, а јабуке не омекну. Благо прекрити фолијом како корица не би прегорела.