LEPOTA ORIJENTA: Arapska mućkalica – zvana ŠAKŠUKA
Ovo arapsko jelo pravi se od poširanih jaja u paradajz sosu, sa čili paprikama, lukom i kimom. Veruje se da je šakšuka tuniskog porekla i da potiče od berberske reči "čakčuka" – što znači povrćni ragu.
Potrebno:
- 1 supena kašika zejtina
- 1 glavica luka
- 1 čen belog luka
- 1 crvena i 1 zelena paprika
- 1 ljuta papričica
- 6-7 paradajza
- 1-2 prstohvata šećera
- 1 supena kašika bibera
- 1 supena kašika kima
- 5 jaja
- 2 supene kašike sitno seckanog peršuna
- so, biber
Priprema:
Ovo jelo treba praviti u velikom dubokom tiganju. Ugrejte zejtin i dodaje sitno seckan luk – crni i beli. Prodinstajte luk 5 minuta, dodajte seckane paprike i zapržite ih dok ne omeknu. Potom dodajte seckan paradajz i šećer i promešajte, a kad jelo provri dodajte začine i na kraju posolite. Količina začina zavisi od vašeg ukusa.
Kada se sos zgusne razbijte jaja preko jela na malo većoj razdaljini jedno od drugog i poklopite tiganj. Ostavite na ringli još 10-15 minuta, da se jaja stegnu, a sos od paradajza blago karamelizira. Odozgo pospite sitno seckan peršun i servirajte.