ЛЕПОТА ОРИЈЕНТА: Арапска мућкалица – звана ШАКШУКА
Ово арапско јело прави се од пошираних јаја у парадајз сосу, са чили паприкама, луком и кимом. Верује се да је шакшука туниског порекла и да потиче од берберске речи "чакчука" – што значи поврћни рагу.
Потребно:
- 1 супена кашика зејтина
- 1 главица лука
- 1 чен белог лука
- 1 црвена и 1 зелена паприка
- 1 љута папричица
- 6-7 парадајза
- 1-2 прстохвата шећера
- 1 супена кашика бибера
- 1 супена кашика кима
- 5 јаја
- 2 супене кашике ситно сецканог першуна
- со, бибер
Припрема:
Ово јело треба правити у великом дубоком тигању. Угрејте зејтин и додаје ситно сецкан лук – црни и бели. Продинстајте лук 5 минута, додајте сецкане паприке и запржите их док не омекну. Потом додајте сецкан парадајз и шећер и промешајте, а кад јело проври додајте зачине и на крају посолите. Количина зачина зависи од вашег укуса.
Када се сос згусне разбијте јаја преко јела на мало већој раздаљини једно од другог и поклопите тигањ. Оставите на рингли још 10-15 минута, да се јаја стегну, а сос од парадајза благо карамелизира. Одозго поспите ситно сецкан першун и сервирајте.