Ljuta papričica produžava život
Kažu da začinjena hrana uvek “ubija” ukus ostalih namirnica u našim ustima. Iako ume da nam začini život, ima tu moć i da ga produži.
Naučnici tvrde da blokiranje sposobnosti tela da oseća bol produžava život, a ako želite da isključite osećaje za bol, počnite da jedete ljute papričice.
Ovaj savet je testiran na laboratorijskim miševima, kojima su dali ljutu papričicu i tako blokirali signale za osećaj bola u mozgu. Istraživanja pokazuju da životinje koje nisu osećale bol, imale su 14% duži životni vek i bile su zdravije. One su imale bolju memoriju i retko su obolevale od raka, objašnjava mondo.rs.
Punije dame žele da smršaju? Ljuta i začinjena hrana ubrzava metabolizam, brže sagoreva kalorije i obrađuje šećer. Ova hrana služi i onima koji boluju od dijabetesa.
Istraživač Endru Dilin, sa Unvierziteta u Kaliforniji, tvrdi da redovno unošenje kapsaicina – jedinjenja koje se nalazi u čili papričicama, može potpuno da prekine osećaj za bol što vodi ka čuvanju živaca i produžetku života.