MANJE ZLO: Puter ili margarin?
Puter i margarin sadrže skoro isti broj kalorija i količinu masti – oko 100 kalorija po kašici i 12 grama masti. Ali evo u čemu je razlika!
Poznata američka nutiricionistkinja Liza Moskovič ispitivala je sastojke putera i margarina, pokušavajući da odgovori na pitanje šta je štetnije po nas. Ni jedna ni druga namirnica nije zdrava, ali kada biste birali jednu od te dve, birajte puter.
Puter i margarin sadrže skoro isti broj kalorija i količinu masti – oko 100 kalorija po kašici i 12 grama masti. Ono što ih razlikuje jesu različite vrste masti koje sadrže. Margarin sadrži veću količinu zdravijih anti-inflamatornih mono i polinezasićenih masti, dok je puter uglavnom pun zasićenih masti koje su vrlo poznate po izazivanju holesterola i srčanog udara.
Ali i pored pomenutih mana, puter je i dalje manje zlo od margarina. Zašto? U današnje vreme, mnogi brendovi margarina sadrže još opasniju vrstu masti - "trans masti".
"Ova vrsta masti treba da ima najviše negativnih posledica po zdravlje srca", objašnjava autorka ispitivanja Liza. One dovode do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema, nego zasićene masti.
Pročitajte i: Da li imate gen koji uzrokuje Parkinsonovu bolest?