МАЊЕ ЗЛО: Путер или маргарин?
Путер и маргарин садрже скоро исти број калорија и количину масти – око 100 калорија по кашици и 12 грама масти. Али ево у чему је разлика!
Позната америчка нутириционисткиња Лиза Москович испитивала је састојке путера и маргарина, покушавајући да одговори на питање шта је штетније по нас. Ни једна ни друга намирница није здрава, али када бисте бирали једну од те две, бирајте путер.
Путер и маргарин садрже скоро исти број калорија и количину масти – око 100 калорија по кашици и 12 грама масти. Оно што их разликује јесу различите врсте масти које садрже. Маргарин садржи већу количину здравијих анти-инфламаторних моно и полинезасићених масти, док је путер углавном пун засићених масти које су врло познате по изазивању холестерола и срчаног удара.
Али и поред поменутих мана, путер је и даље мање зло од маргарина. Зашто? У данашње време, многи брендови маргарина садрже још опаснију врсту масти - "транс масти".
"Ова врста масти треба да има највише негативних последица по здравље срца", објашњава ауторка испитивања Лиза. Оне доводе до много озбиљнијих здравствених проблема, него засићене масти.
Прочитајте и: Да ли имате ген који узрокује Паркинсонову болест?