A MNOGI TO RADE: Ovo nipošto nemojte da pijete ujutru!
Navika koju treba promeniti.
Ukoliko vam čaša vode ostane na ormariću tokom noći, nemojte je sutradan piti. Bolje je da je prospete - tako ćete učiniće sebi uslugu.
Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.
Voda je bila izložena vazduhu i upila nešto ugljen dioksida i delić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav.
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona menja ukus.
Sledeći put kada se uhvatite za čašu vode koja je ostala od sinoć na vašem stolu, setite se da je bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislite dvaput da li ćete da je popijete ili ne.