А МНОГИ ТО РАДЕ: Ово нипошто немојте да пијете ујутру!
Навика коју треба променити.
Уколико вам чаша воде остане на ормарићу током ноћи, немојте је сутрадан пити. Боље је да је проспете - тако ћете учиниће себи услугу.
Обична вода, за разлику од хране, не садржи шећере ни беланчевине због чега је микробима лакше да је загаде. За чудан укус воде која је стајала у чаши преко ноћи постоји објашњење.
Вода је била изложена ваздуху и упила нешто угљен диоксида и делић тог ЦО2 претворио се у карбонску киселину, што значи да вода на ваздуху мења свој хемијски састав.
Кад карбонска киселина отпусти један или два протона и претвори се у бикарбонат или карбонат, то снижава пХ воде због чега она мења укус.
Следећи пут када се ухватите за чашу воде која је остала од синоћ на вашем столу, сетите се да је била изложена бактеријама и да је у њој завршила и незанемарива количина прашине. То не значи да се вода покварила, али због свега онога што се током ноћи накупило у њој размислите двапут да ли ћете да је попијете или не.