Никад једноставнији, а никад укуснији: Ову ЦАКУ за најлепши СУТЛИЈАШ вам нико није рекао
Од овог, боље нема. Због раскоши и пуноће укуса, никада га нећете друкчије спремати.
Сутлијаш, традиционални десерт сваког српског дома, прави је избор за све љубитеље једноставних и кремастих посластица. Овај укусни пудинг од пиринча обожаван је због своје благости и богатог укуса, а припрема се лако и брзо.
За основне састојке потребно је само млеко, пиринач, шећер и ванилин шећер, док кремасту текстуру постижете једним једноставним триковима.
Састојци
1 литар млека
100 г пиринча (најбоље је користити краткозрни пиринач)
200 мл павлаке за кување
3-4 кашичице шећера (по укусу)
1 ванилин шећер
Прстохват соли
Цимет (за посипање)
1 кашичица маслаца (опционо, али даје лепши кремасти укус)
Припрема пиринча
Пиринач добро оперите под хладном водом, а затим га ставите у шерпу са 500 мл млека. Кувајте на средњој ватри док не упије млеко и постане мекан, око 10 минута. Повремено мешајте.
Када пиринач упије млеко, додајте преостало млеко (500 мл), павлаку за кување, шећер и ванилу. Кувајте на лаганој ватри, уз стално мешање, док не добијете густу кремасту смесу, око 20 минута.
На крају додајте прстохват соли и кашичицу маслаца за богатији и кремастији укус. Наставите да кувате још неколико минута док се све добро не сједини.
Сутлијаш поспите циметом по жељи и оставите да се охлади. Можете га послужити хладног или топлог, а одличан је и као десерт за све прилике.
Цака за бољи укус: ако желите још богатији и кремастији сутлијаш, можете додати кашичицу ванилин шећера и мало рендане лимунове коре, која ће унети свежину и додати посебну арому десерту. Оно за чим домаћице такође често посежу јесте додавање пудинга од ваниле. Наиме, тик пред завшетак кувања, можете у преосталу количину млека додати инстант смесу за пудинг, који ћете одмах улити у смесу која је још увек на рингли. Због раскоши и пуноће укуса, никада га нећете друкчије спремати.
Уживајте у овом једноставном, али савршеном домаћем десерту који ће сигурно освојити све љубитеље традиционалне српске кухиње!