Namirnice izdržljivije od roka trajanja
Hrana koja se može jesti i onda kada njen rok trajanja istekne.
Pri odabiru namirnica u kupovini prvenstveno vodimo računa o roku njihovog trajanja. Rok na ambalaži nekih proizvoda može i da se zanemari, jer ima onih koji se mogu koristiti i nakon toga. Kako piše portal zenskimagazin.rs, evo o kojoj hrani je reč:
Jaja - Njihov rok ne gledajte po ambalaži, jer mogu trajati i tri nedelje duže. Znaćete da je jaje pokvareno ukoliko potone kada ga ubacite u čašu sa vodom. Ako nastavi da pluta po vodi, vreme je da ga bacite.
Jogurt - Sve dok ima normalan ukus i izgleda sveže, može da se pije. Onog trenutka kada primetite i najmanju tačku buđi, nemojte ga konzumirati.
Govedina - Ima odličan ukus i pet nedelja nakon isteka roka. Čudan miris značiće da se pokvarila.
Začini - Čili i paprika mogu da traju i po šest meseci duže, ako na pakovanju stoji natpis da su pasterizovane parom, jer to znači da su sterilizovane od bakterija.
Riblji fileti - Ukoliko su čuvani u frižideru na temperaturi od minus 5 stepeni mogu se jesti, ali neće imati potpuno isti ukus. Kada je u pitanju riba, treba biti obazriv, jer je za njen transport potrebno dosta vremena.
Paradajz - Može se jesti i dve nedelje nakon isteka roka trajanja, jer što je mekši to je bolji. Vremenom paradajz postaje slađi za razliku od ostalog povrća. Izbegavajte ih onda kada postanu vodnjikavi i počinju da mirišu na alkohol.