Намирнице издржљивије од рока трајања
Храна која се може јести и онда када њен рок трајања истекне.
При одабиру намирница у куповини првенствено водимо рачуна о року њиховог трајања. Рок на амбалажи неких производа може и да се занемари, јер има оних који се могу користити и након тога. Како пише портал zenskimagazin.rs, ево о којој храни је реч:
Јаја - Њихов рок не гледајте по амбалажи, јер могу трајати и три недеље дуже. Знаћете да је јаје покварено уколико потоне када га убаците у чашу са водом. Ако настави да плута по води, време је да га баците.
Јогурт - Све док има нормалан укус и изгледа свеже, може да се пије. Оног тренутка када приметите и најмању тачку буђи, немојте га конзумирати.
Говедина - Има одличан укус и пет недеља након истека рока. Чудан мирис значиће да се покварила.
Зачини - Чили и паприка могу да трају и по шест месеци дуже, ако на паковању стоји натпис да су пастеризоване паром, јер то значи да су стерилизоване од бактерија.
Рибљи филети - Уколико су чувани у фрижидеру на температури од минус 5 степени могу се јести, али неће имати потпуно исти укус. Када је у питању риба, треба бити обазрив, јер је за њен транспорт потребно доста времена.
Парадајз - Може се јести и две недеље након истека рока трајања, јер што је мекши то је бољи. Временом парадајз постаје слађи за разлику од осталог поврћа. Избегавајте их онда када постану водњикави и почињу да миришу на алкохол.