NIKAKO NE GUTAJTE: Ovo su loše navike zbog kojih je UPALA GRLA koju imate još gora
Iznenadićete se namirnicama koje NE smete jesti.
Bol i uprala grla su tokom zimskih dana vrlo česta pojava. Ona može biti uzrokovana bakterijama i virusima u grlu, ali se pojavljuju i kao posledica poremećaja sluznice nosa. Peckanje, grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje neka hrana može dodatno pogoršati.
Vruća hrana
Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna, pa nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje se smiruju, budite oprezni. Prevrući čajevi, supa i druga kuvana hrana mogu dodatno pojačati bol u grlu i oštetiti upaljeno tkivo grla. Sačekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postanu prijatni za gutanje.
Kisela hrana
Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla te može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i bola. Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (naranča, limun, grejp).
Slana hrana
Iako ispijanje slane vode značajno pomaže kod bola u grlu, preslana hrana ima potpuno suprotan efekat. Međutim, velike količine soli 'nagrizaju' tkivo grla, pa mogu pojačati simptome upale i izazvati još jači bol. Izbegavajte slane grickalice i brzu hranu poput pomfrita i hamburgera.
Ljuta hrana
Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu te može 'odčepiti' sinuse to nije slučaj i kod bola u grlu. Baš kao i kod kisele ili slane hrane, i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla. Začine poput ljutih papričica ili feferona treba da izbegavate dok upala grla ne prođe