НИКАКО НЕ ГУТАЈТЕ: Ово су лоше навике због којих је УПАЛА ГРЛА коју имате још гора
Изненадићете се намирницама које НЕ смете јести.
Бол и упрала грла су током зимских дана врло честа појава. Она може бити узрокована бактеријама и вирусима у грлу, али се појављују и као последица поремећаја слузнице носа. Пецкање, гребање и отежано гутање само су неки од симптома упале грла које нека храна може додатно погоршати.
Врућа храна
Иако је топлина за упаљено грло врло угодна, па након испијања топлог чаја симптоми грлобоље се смирују, будите опрезни. Преврући чајеви, супа и друга кувана храна могу додатно појачати бол у грлу и оштетити упаљено ткиво грла. Сачекајте да се припремљена храна и пиће мало охлади и постану пријатни за гутање.
Кисела храна
Киселина никако није пријатељ вашег болесног грла те може додатно погоршати неугодне симптоме пецкања, гребања и бола. Избегавајте воће и воћне сокове који садрже велику количину киселине (наранча, лимун, грејп).
Слана храна
Иако испијање слане воде значајно помаже код бола у грлу, преслана храна има потпуно супротан ефекат. Међутим, велике количине соли 'нагризају' ткиво грла, па могу појачати симптоме упале и изазвати још јачи бол. Избегавајте слане грицкалице и брзу храну попут помфрита и хамбургера.
Љута храна
Иако је љута и зачињена храна добра за слузницу те може 'одчепити' синусе то није случај и код бола у грлу. Баш као и код киселе или слане хране, и љути зачини могу појачати симптоме упале грла. Зачине попут љутих папричица или феферона треба да избегавате док упала грла не прође