Лагана и кремаста ПУСЛИЦА ТОРТА је прави рај за непца - Крцкава КОРИЦА премазана филом од ОРАХА одушевиће све на први залогај
Пуслица торта одушевиће све ваше укућане на први залогај.
Сви љубитељи укусних домаћих торти знају да су оне које су наше маме и баке правиле изазивале дивљење и уживање у сваком залогају
Пуслица торта је одувек заузимала посебно место на свечаним трпезама. А и како не би кад својим богатим укусом и најквалитетнијим састојцима изазива праву лавину уздаха већ с првим залогајем.
Састојци:
За кору:
12 беланаца
400 г шећера
2 кашике лимуновог сока
За фил:
12 жуманаца
250 г шећера
2 кашике густина
550 г млека
250 г маслаца
250 г млевених ораха
1 шлаг
1 ванил шећер
За украшавање:
3 кесице шлага
Припрема:
Беланца умутите пенасто са прстохватом соли, па постепено додајте шећер у више наврата. После тога мутите још пет минута, па додајте сок од лимуна. Беланца и шећер морају бити добро умућени да добијете чврст снег. Плех обложите пек-папиром и мало га подмажите уљем да прионе за дно и странице. Сипајте смесу у плех и равномерно је распоредите. Кору сушите у рерни која је претходно загрејана на 220 степени, а кад убаците плех, смањите је на 150 степени и сушите кору око сат времена. Рерну не отварајте током печења јер ће кора спласнути.
Охлађену кору извадите из плеха и пажљиво је одвојити од пек папира и пренесите на тацну. Веће делове који су се подигли и испуцали полако одломите и оставите на страну за касније. За фил умутите жуманца са шећером и густином. У ту масу лагано додајте врело млеко и мешајући жицом скувајте на пари. Кад се фил охлади, спојите га са умућеним маслацем и ванилин шећером. Онда умешајте орахе, а на крају и умућен шлаг. Охладите га добро у фрижидеру. Већи део охлађеног фила сипајте преко коре и поравнајте. Уситните рукама оне комаде које сте одломили од коре. Торту премажите и украсите шлагом. Ивице торте обложите комадићима уситњене коре и оставите у фрижидеру неколико сати да се добро стегне.