Lagana i kremasta PUSLICA TORTA je pravi raj za nepca - Krckava KORICA premazana filom od ORAHA oduševiće sve na prvi zalogaj
Puslica torta oduševiće sve vaše ukućane na prvi zalogaj.
Svi ljubitelji ukusnih domaćih torti znaju da su one koje su naše mame i bake pravile izazivale divljenje i uživanje u svakom zalogaju
Puslica torta je oduvek zauzimala posebno mesto na svečanim trpezama. A i kako ne bi kad svojim bogatim ukusom i najkvalitetnijim sastojcima izaziva pravu lavinu uzdaha već s prvim zalogajem.
Sastojci:
Za koru:
12 belanaca
400 g šećera
2 kašike limunovog soka
Za fil:
12 žumanaca
250 g šećera
2 kašike gustina
550 g mleka
250 g maslaca
250 g mlevenih oraha
1 šlag
1 vanil šećer
Za ukrašavanje:
3 kesice šlaga
Priprema:
Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer u više navrata. Posle toga mutite još pet minuta, pa dodajte sok od limuna. Belanca i šećer moraju biti dobro umućeni da dobijete čvrst sneg. Pleh obložite pek-papirom i malo ga podmažite uljem da prione za dno i stranice. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Koru sušite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 stepeni, a kad ubacite pleh, smanjite je na 150 stepeni i sušite koru oko sat vremena. Rernu ne otvarajte tokom pečenja jer će kora splasnuti.
Ohlađenu koru izvadite iz pleha i pažljivo je odvojiti od pek papira i prenesite na tacnu. Veće delove koji su se podigli i ispucali polako odlomite i ostavite na stranu za kasnije. Za fil umutite žumanca sa šećerom i gustinom. U tu masu lagano dodajte vrelo mleko i mešajući žicom skuvajte na pari. Kad se fil ohladi, spojite ga sa umućenim maslacem i vanilin šećerom. Onda umešajte orahe, a na kraju i umućen šlag. Ohladite ga dobro u frižideru. Veći deo ohlađenog fila sipajte preko kore i poravnajte. Usitnite rukama one komade koje ste odlomili od kore. Tortu premažite i ukrasite šlagom. Ivice torte obložite komadićima usitnjene kore i ostavite u frižideru nekoliko sati da se dobro stegne.