Recept za BAKINU ŠTRUDLU SA ORASIMA uspeva i početnicima - Mekana i sočna, svaki zalogaj vraća u detinjstvo
Sočna i mirisna poslastica koja vraća u detinjstvo
Nema ničeg lepšeg od mirisa sveže pečene štrudle sa orasima koja se širi iz rerne i podseća nas na tople porodične trenutke. Ova poslastica je pravi domaći klasik koji se lako sprema, a svaki zalogaj donosi bogatstvo ukusa.
Sočnim orasima bogati fil, u kombinaciji sa tako tankim, hrskavim testom, pravi su recept za uživanje i povratak u prošla vremena kada su bake pripremale ove divne poslastice za sve posebne prilike. Bilo da je spremate za slavu, rođendan ili samo kao desert za uživanje uz kafu, štrudla sa orasima će sigurno zadovoljiti vaše nepce i ući u red omiljenih kolača u vašem domu.
Sastojci:
Za testo
200 g maslaca ili svinjske masti
400 g oštrog brašna
60 g šećera
2 žumanca
1 kiselo mleko
1 prašak za pecivo
korica od jednog limuna
Za fil
300 g mlevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
2 belanceta
100 ml mleka
2 kašike ruma
Za premaz
50 g otopljenog maslaca
Za posipanje
šećer u prahu
Priprema:
1. Omekšali maslac ili svinjsku mast mutite zajedno sa šećerom i žumancima. Potom dodajte kiselo mleko i koricu limuna.
2. Dodajte brašno zajedno s praškom za pecivo i umesite glatko testo.
3. Zamotajte testo u foliju i ostavite ga u frižideru pola sata.
4. Pomešajte orahe, šećer i vanilin šećer. Mleko zagrejte do vrenja i prelijte njime orahe. Dobro izmešajte i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.
5. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo ih umešajte u smesu od oraha.
6. Testo podelite na tri jednaka dela. Svaki komad testa razvucite u oblik pravougaonika dimenzija otprilike 35 x 20 cm. Testo bi trebalo da bude razvijeno na debljinu od otprilike 3 mm. Premažite testo trećinom nadeva i zarolajte. Premstite u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom. Ponovite postupak s preostala dva komada testa.
7. Premažite štrudle otopljenim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Ohladite, posipite šećerom u prahu i uživajte u fantastičnom ukusu.