Рецепт за БАКИНУ ШТРУДЛУ СА ОРАСИМА успева и почетницима - Мекана и сочна, сваки залогај враћа у детињство
Сочна и мирисна посластица која враћа у детињство
Нема ничег лепшег од мириса свеже печене штрудле са орасима која се шири из рерне и подсећа нас на топле породичне тренутке. Ова посластица је прави домаћи класик који се лако спрема, а сваки залогај доноси богатство укуса.
Сочним орасима богати фил, у комбинацији са тако танким, хрскавим тестом, прави су рецепт за уживање и повратак у прошла времена када су баке припремале ове дивне посластице за све посебне прилике. Било да је спремате за славу, рођендан или само као десерт за уживање уз кафу, штрудла са орасима ће сигурно задовољити ваше непце и ући у ред омиљених колача у вашем дому.
Састојци:
За тесто
200 г маслаца или свињске масти
400 г оштрог брашна
60 г шећера
2 жуманца
1 кисело млеко
1 прашак за пециво
корица од једног лимуна
За фил
300 г млевених ораха
250 г шећера
1 ванилин шећер
2 беланцета
100 мл млека
2 кашике рума
За премаз
50 г отопљеног маслаца
За посипање
шећер у праху
Припрема:
1. Омекшали маслац или свињску маст мутите заједно са шећером и жуманцима. Потом додајте кисело млеко и корицу лимуна.
2. Додајте брашно заједно с прашком за пециво и умесите глатко тесто.
3. Замотајте тесто у фолију и оставите га у фрижидеру пола сата.
4. Помешајте орахе, шећер и ванилин шећер. Млеко загрејте до врења и прелијте њиме орахе. Добро измешајте и оставите да се мало охлади. Додајте рум.
5. Умутите беланца у чврст снег и пажљиво их умешајте у смесу од ораха.
6. Тесто поделите на три једнака дела. Сваки комад теста развуците у облик правоугаоника димензија отприлике 35 x 20 цм. Тесто би требало да буде развијено на дебљину од отприлике 3 mm. Премажите тесто трећином надева и заролајте. Премстите у плех за печење који сте обложили пек-папиром. Поновите поступак с преостала два комада теста.
7. Премажите штрудле отопљеним маслацем и пеците у рерни загрејаној на 180 степени око пола сата. Охладите, посипите шећером у праху и уживајте у фантастичном укусу.