PUNJENE PRŽENICE jela je cela Juga, a danas su zaboravljene - Prave se za MANJE od 10 minuta, a osvajaju mirisom i ukusom
Prženice su idealan način da iskoristite stari hleb od prethodnih dana, ali i da pripremite obrok za manje od 10 minuta.
Punjenje prženice, nekada omiljeni specijalitet na trpezama širom bivše Jugoslavije, danas je nažalost postalo prava retkost. Međutim, ovaj jednostavan, a tako ukusan recept zaslužuje da se ponovo nađe na našim stolovima!
Prže se za manje od 10 minuta, a miris koji se širi iz tiganja podseća na neka lepša vremena. Hleb, jaja, sir, šunka – sve što vam je potrebno da stvorite savršeno sočne, hrskave i neodoljive prženice koje će osvojiti vaša čula.
Idealne su za brzi obrok, a svojim ukusom podsećaju na prošla vremena i topli, porodični ambijent. Brzo, jednostavno, a neizmerno ukusno!
Sastojci:
8 kriški starog hleba
4 lista kačkavalja
4 lista šunke
4 jaja
30 ml mleka
pola kašičice soli
Priprema:
Hleb isecite na tanje kriške. Odvojte po dve kriške hleba, između stavite list šunke i kačkavalja.
Umutite jaja i dodajte mleko. Između dva parčeta hleba stavite list šunke i kačkavalja.
Umutite jaja sa solju, pa dodajte mleko i sjedinite. U pripremljenu smesu umočite prvo jednu, pa drugu stranu hleba i spustite u vruće ulje. Pecite jednu stranu dok ne porumeni, pa kada okrenete pritisnite viljškom da se kriške dobro zalepe.
Gotove prženice izvadite na ubrus da upiju višak masnoće i onda možete uživati u njihovom ukusu.