Starinska TORTA IZ ŠERPE se ne filuje samo se zalije ČOKOLADOM! Idealna za svačiji DŽEP i svaku priliku - Brzo se pravi, a još brže smaže
Bilo da je spremate za neko slavlje ili prosto da sebi zasladite dan - torta iz šerpe je poslastica koju svakako treba uvrstiti u svoju svesku sa receptima
Ova starinska torta iz šerpe prava je poslastica za sve ljubitelje brzih i ukusnih kolača! Ne zahteva komplikovano filovanje, već je dovoljno da je samo zalijete čokoladom, i to je sve što joj treba da postane savršen dezert.
Savršena je za sve prilike, bilo da pravite kolač za vikend, ili vam je potrebna brza torta za neko slavlje. Uz jednostavnu pripremu i fantastičan ukus, torta iz šerpe je idealan izbor za svačiji džep i sigurno će nestati sa stola pre nego što se nadate.
Kora
2 jaja
10 kašika šećera
Vanilin šećer
10 kašika vode
12 kašika brašna
1 kašika kakao praha
Pola praška za pecivo
Peku se dve ovakve kore, koje se prerežu kako bi se dobile ukupno 4 kore.
Fil
1l mleka
200g šećera
200g čokolade za kuvanje
250g maslaca ili margarina
250g mlevenih oraha
Glazura
120g mlečne čokolade
80ml slatke pavlake za šlag
Priprema torte iz šerpe:
U posudu sipajte 2 jaja, 10 kašika šećera, vanilin šećer, pa sve dobro penasto umutite, i dodajte 10 kašika vode, pa prosejte 12 kašika brašna, 1 kašiku kakaa i pola praška za pecivo.
Umutite najmanjom brzinom na mikseru.
U kalup prečnika 24 cm, obložen pek pirom, sipajte dobijenu smese.
Koru peći 20 minuta na 180 stepeni.
Koru presecite na dva dela, pa ponovite postupak za još jednu koju ćete takođe preseći na dva dela.
Sad je na red došao fil: u šerpu sipajte 1l mleka, 200g šećera, 250 g margarina, 200g čokolade i na tihoj vatri sve otopite.
Kad se sve istopi, isključite šporet i sipajte 250 grama mlevnih oraha.
Fil će izgledati retko ali ne brinite, to i jeste poenta jer ćete kore prelivati a one će upiti, i to ovim redom:
Kalup ili najbolje šerpu, jer je ovo torta iz šerpe, obložite pek papirom, pa ređajte kore i svaku nalijte filom.
Na poslednji red kore, odnosno četvrtu ne ide fil.
Ostavite je pokrivenu par sati u frižideru.
Izvadite je iz šerpe/kalupa, skinite pek papir, pa okrenite na tacnu naopako.
Smesu za glazuru otopite na tihoj vatri, malo prohladite i premažite tortu.