Najmekše PAMUK KIFLE su kao iz pekare, a sve sastojke imate u kuhinji - Vazdušasto testo se sprema za 10 minuta
Najbrže rešenje za prvi ili poslednji obrok u danu je pecivo - slano ili slatko, sve u zavisnosti od ličnih afiniteta domaćice i članova njene porodice.
Osnovno znanje do savršenih penastih kiflica može biti ključno za domaću radost uživanja u ovom tradicionalnom pecivu.
Počnimo s osnovnim sastojcima i koracima koji će vam pomoći da stvorite ukusne kiflice koje će oduševiti vašu porodicu i goste.
Sastojci:
600 gr brašna
300 ml mleka
Prstohvat soli
100 ml jogurta ili kiselog mleka
30 ml maslinovog ulja
25 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
20 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Počnite sa pripremom kvasca. Izmrvite kvasac, dodajte malo mlakog mleka i šećera, ostavite da nadođe. Zatim dodajte preostalo mleko, kiselo mleko, ulje i brašno. Zamesite mekše testo.
Pokrijte testo i ostavite da odmara 30 minuta. Nakon toga, ponovo ga premesite i ostavite da odmori još 20 minuta.
Iscedite testo na radnu površinu, razvucite ga rukama u pravougaonik. Premažite omekšanim maslacem i preklopite na tri dela.
Pokrijte testo i stavite ga u zamrzivač 10 minuta ili u frižider nešto duže. Nakon hlađenja, polako razvucite testo na debljinu prsta i širine više od 20 cm.
Podelite testo na pola i svaku polovinu na dva jednaka dela. Secite na trouglove i uvijajte ih u kiflice. Pokrijte ih i ostavite da odmore 10 minuta.
Pomešajte žumance sa malo mleka i premazujte kiflice. Pecite ih na 220 stepeni C oko 20-25 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju.
Kiflice su bez nadeva, pa imate slobodu da ih kombinujete sa slanim ili slatkim punjenjem po vašem ukusu.
Uživajte u ovim najlepšim penastim kiflicama, a vaš dom će zamirisati tradicijom i toplinom domaće pekarne.