Најмекше ПАМУК КИФЛЕ су као из пекаре, а све састојке имате у кухињи - Ваздушасто тесто се спрема за 10 минута
Најбрже решење за први или последњи оброк у дану је пециво - слано или слатко, све у зависности од личних афинитета домаћице и чланова њене породице.
Основно знање до савршених пенастих кифлица може бити кључно за домаћу радост уживања у овом традиционалном пециву.
Почнимо с основним састојцима и корацима који ће вам помоћи да створите укусне кифлице које ће одушевити вашу породицу и госте.
Састојци:
600 гр брашна
300 мл млека
Прстохват соли
100 мл јогурта или киселог млека
30 мл маслиновог уља
25 гр свежег квасца
1 кашичица шећера
20 гр маслаца или маргарина
Припрема:
Почните са припремом квасца. Измрвите квасац, додајте мало млаког млека и шећера, оставите да надође. Затим додајте преостало млеко, кисело млеко, уље и брашно. Замесите мекше тесто.
Покријте тесто и оставите да одмара 30 минута. Након тога, поново га премесите и оставите да одмори још 20 минута.
Исцедите тесто на радну површину, развуците га рукама у правоугаоник. Премажите омекшаним маслацем и преклопите на три дела.
Покријте тесто и ставите га у замрзивач 10 минута или у фрижидер нешто дуже. Након хлађења, полако развуците тесто на дебљину прста и ширине више од 20 цм.
Поделите тесто на пола и сваку половину на два једнака дела. Сеците на троуглове и увијајте их у кифлице. Покријте их и оставите да одморе 10 минута.
Помешајте жуманце са мало млека и премазујте кифлице. Пеците их на 220 степени Ц око 20-25 минута, док не добију лепу златно смеђу боју.
Кифлице су без надева, па имате слободу да их комбинујете са сланим или слатким пуњењем по вашем укусу.
Уживајте у овим најлепшим пенастим кифлицама, а ваш дом ће замирисати традицијом и топлином домаће пекарне.