Старинска ТОРТА ИЗ ШЕРПЕ се не филује само се залије ЧОКОЛАДОМ! Идеална за свачији ЏЕП и сваку прилику - Брзо се прави, а још брже смаже
Било да је спремате за неко славље или просто да себи засладите дан - торта из шерпе је посластица коју свакако треба уврстити у своју свеску са рецептима
Ова старинска торта из шерпе права је посластица за све љубитеље брзих и укусних колача! Не захтева компликовано филовање, већ је довољно да је само залијете чоколадом, и то је све што јој треба да постане савршен дезерт.
Савршена је за све прилике, било да правите колач за викенд, или вам је потребна брза торта за неко славље. Уз једноставну припрему и фантастичан укус, торта из шерпе је идеалан избор за свачији џеп и сигурно ће нестати са стола пре него што се надате.
Кора
2 јаја
10 кашика шећера
Ванилин шећер
10 кашика воде
12 кашика брашна
1 кашика какао праха
Пола прашка за пециво
Пеку се две овакве коре, које се прережу како би се добиле укупно 4 коре.
Фил
1л млека
200г шећера
200г чоколаде за кување
250г маслаца или маргарина
250г млевених ораха
Глазура
120г млечне чоколаде
80мл слатке павлаке за шлаг
Припрема торте из шерпе:
У посуду сипајте 2 јаја, 10 кашика шећера, ванилин шећер, па све добро пенасто умутите, и додајте 10 кашика воде, па просејте 12 кашика брашна, 1 кашику какаа и пола прашка за пециво.
Умутите најмањом брзином на миксеру.
У калуп пречника 24 цм, обложен пек пиром, сипајте добијену смесе.
Кору пећи 20 минута на 180 степени.
Кору пресеците на два дела, па поновите поступак за још једну коју ћете такође пресећи на два дела.
Сад је на ред дошао фил: у шерпу сипајте 1л млека, 200г шећера, 250 г маргарина, 200г чоколаде и на тихој ватри све отопите.
Кад се све истопи, искључите шпорет и сипајте 250 грама млевних ораха.
Фил ће изгледати ретко али не брините, то и јесте поента јер ћете коре преливати а оне ће упити, и то овим редом:
Калуп или најбоље шерпу, јер је ово торта из шерпе, обложите пек папиром, па ређајте коре и сваку налијте филом.
На последњи ред коре, односно четврту не иде фил.
Оставите је покривену пар сати у фрижидеру.
Извадите је из шерпе/калупа, скините пек папир, па окрените на тацну наопако.
Смесу за глазуру отопите на тихој ватри, мало прохладите и премажите торту.