ЖЕРБО КОЦКЕ су предиван старински рецепт од једноставних састојака - Комбинација хрскавих ораха и сочног пекмеза, која осваја на ПРВИ ЗАЛОГАЈ
Ако сте љубитељ традиционалних слаткиша, жербо коцке су прави избор за вас!
Ако сте љубитељ традиционалних слаткиша, жербо коцке су прави избор за вас!
Овај старински рецепт с једноставним састојцима доноси неодољив спој хрскавих ораха и сочног пекмеза, који савршено употпуњују једно друго. Свака коцка је права посластица која ће вас одушевити на први залогај, а припрема је брза и лака.
Овај класик увек буде хит на трпези, било да га правите за специјалне прилике или као ужину за сваки дан.
Састојци
За тесто:
20 г свежег квасца (половина једног)
100 мл млека
1 кашичица шећера
500 г оштрог брашна
1/2 кесице прашка за пециво
250 г маргарина
2 кашике шећера
1 ванилин шећер
1 јаје
За фил:
250 г млевених ораха
100 г шећера
тегла пекмеза од кајсија
За глазуру:
150 г чоколаде
40 г маргарина
2 кашике уља
Припрема
Тесто
У млаком млеку растворите квасац са кашичицом шећера и додајте и пар кашика брашна од оних 500 г, па све добро измешајте и оставите да надође 15-ак минута.
Брашно помешајте са прашком за пециво.
Слагање колача
Развијте прву кору и уз помоћ оклагије је пренесите у плех. Премажите са 4-5 кашика пекмеза па поспите одозго трећином ораса. Развијте следећу кору и тако даље док не покријете колач са последњом. Одозго избоцкајте тесто виљушком и ставите да се пече у претходно загрејаној пећници на 180 степени око 30 минута, односно док колач лепо не порумени.
Глазура
Отопите чоколаду са маргарином и уљем на најмањој ватри и премажите прохлађени колач глазуром.
Колач је најбољи након што преноћи, када тесто упије сву сочност пекмеза и ораха а чува се на собној температури, не у фрижидеру!
Омекшали маргарин исецкајте ножем на листиће, додајте шећер и ванилин шећер, јаје и брашно с прашком за пециво па најпре кашиком измешајте колико можете, а онда додајте и надошли квасац, све добро промешајте па руком умесите фино глатко тесто.
Тесто оставите у фрижидер на 20-30 минута а дотле припремите фил.
Орасе самељите и помешајте са шећером. Припремите и пекмез од кајсија.
Извадите тесто из фрижидера и поделите на 4 једнака дела. Можете и на 3 али ја волим кад има 4 коре. Ако ћете развијати 4 коре требаће вам плех димензија 30×20 цм, а за 3 коре мало већи плех – 32×23 цм.