Најбржи и НАЈБОЉИ начин за припрему СЛАВСКОГ КОЛАЧА - Тесто је меко, а украси спектакуларни
Славски колач рецепт - овај треба да увек имате при руци.
Почела је сезона слава, а ако желите да вам трпеза заблиста са најбољим колачем спремите мекану погачу којом ћете одушевити све госте.
Уз богат и раскошан изглед плетеница колача, добијате мекано и издашно тесто, а уз једноставне и брзе трикове лако можете доћи и до најлепших симбола који су обавезан део православног славског колача.
Рецепт за славски колач
Потребно је:
- 3 дл млека ( топло, не вруће )
- 1 свежи квасац
- 1 кашика шећера
- 1 кашика брашна
Умутити и оставити десет минута да се квасац активира.
У суд ставити:
- 700 гр брашна
- надошао квасац
- 2 јајета
- 60 мл уља
- 1 кашика соли
Умесити тесто. У науљеној посуди, тесто оставити да кисне 30 минута па поделити тесто на шест једнаких делова ( најпре поделите на два једнака, па потом сваку половину на још три дела ).Сваки део премесити у лоптицу, па потом развући у круг величине тањира, па сваку премазати отопљеним путером. Развијено тесто ређати једно на друго и мазати све до последње (њу немојте мазати). Тесто развући оклагијом мало веће од величине калупа (Слађин је промера 26цм ). Поделити на осам једнаких делова, а сваку осмину поделити на још три дела. Од три траке направити плетеницу, па завршетак подвући испод погледати видео). Премазати јајетом и пећи на 210 степени док не порумени, па смањити на 200 степени и пећи још 20 минута. Ако видите да румени горњи део више, ставите преко њега папир за печење.
За украшавање славског колача је потребно умесити тврђе али еластично тесто од следећих састојака:
200 гр брашна
3 кашичице соли
1дл воде
Припрема:
Тесто лепо умесити па оставити покривено око 20 минута, затим правити украсе.
Поделите тесто на неколико делова, а затим истањите оклагијом на дебљину од 8 до 10 милиметара и почните да правите украсе. Детаље како сваки посебно направити, корак по корак, погледајте ОВДЕ.