Чувена ГРИЛИЈАШ ТОРТА осваја КРЦКАВОМ карамелом и изгледом - Традиционални слаткиш био је обавезан на свим слављима
Прави се и служи у свим приликама: за рођендане, свадбе, славе, а деца јој се увек радују зато што има то карамел-крцкаво у себи
Грилијаш торта је прави класик када су у питању слаткиши који никада не излазе из моде. Овај традиционални десерт био је обавезан на свим слављима и прославама, а и дан данас одушевљава својом неодољивом крцкавом карамелом и прелепим, богатим изгледом.
Свака кашика ове торте доноси савршену равнотежу између хрскаве карамеле, меканог бисквита и слаткасте ноте коју доноси фил, стварајући комбинацију која је права посластица за сва чула. Било да је правите за рођендан, празник или једноставно желите да уживате у нечему посебном, грилијаш торта је десерт који никада неће разочарати!
Потребно је:
За три коре: 12 јаја, 12 кашика шећера, 3 кашике брашна, 160 г шећера, 200 г самлевених ораха
За фил: 5 јаја, 10 кашика шећера, 125 г чоколаде, 250 г маргарина, ванилин шећер
Грилијаш за посипање: 200 г шећера, 150 г сецканих ораха
За глазуру: 150 г чоколаде, 4 кашике уља
За декорацију: 100 г чоколаде, 100 г маргарина
Припрема:
Припремите најпре грилијаш за коре. Растопите на тихој ватри шећер као карамел и додајте самлевене орахе. Изручите на науљени тањир и, кад се охлади, самељите. За сваку кору умутите пенасто четири беланцета, додајте четири кашике шећера, четири жуманцета, кашику брашна, 120 грама самлевеног грилијаша. Испеците три коре.
За фил мутите на пари пет целих јаја са шећером и ванилин шећером, а на крају додајте чоколаду. У охлађен фил умешајте умућени маргарин. Посебно припремите још једну туру грилијаша за посипање, па га уситните у авану, да буде крупнији. Нафилујте торту и целу је поспите.
Одозго прелијте глазуром од чоколаде, а около обилно поспите грилијашем. За чоколадне купице умутите пенасто маргарин и растопљену чоколаду, па шприцем са звездастим отвором декоришите торту.