Čuvena GRILIJAŠ TORTA osvaja KRCKAVOM karamelom i izgledom - Tradicionalni slatkiš bio je obavezan na svim slavljima
Pravi se i služi u svim prilikama: za rođendane, svadbe, slave, a deca joj se uvek raduju zato što ima to karamel-krckavo u sebi
Grilijaš torta je pravi klasik kada su u pitanju slatkiši koji nikada ne izlaze iz mode. Ovaj tradicionalni desert bio je obavezan na svim slavljima i proslavama, a i dan danas oduševljava svojom neodoljivom krckavom karamelom i prelepim, bogatim izgledom.
Svaka kašika ove torte donosi savršenu ravnotežu između hrskave karamele, mekanog biskvita i slatkaste note koju donosi fil, stvarajući kombinaciju koja je prava poslastica za sva čula. Bilo da je pravite za rođendan, praznik ili jednostavno želite da uživate u nečemu posebnom, grilijaš torta je desert koji nikada neće razočarati!
Potrebno je:
Za tri kore: 12 jaja, 12 kašika šećera, 3 kašike brašna, 160 g šećera, 200 g samlevenih oraha
Za fil: 5 jaja, 10 kašika šećera, 125 g čokolade, 250 g margarina, vanilin šećer
Grilijaš za posipanje: 200 g šećera, 150 g seckanih oraha
Za glazuru: 150 g čokolade, 4 kašike ulja
Za dekoraciju: 100 g čokolade, 100 g margarina
Priprema:
Pripremite najpre grilijaš za kore. Rastopite na tihoj vatri šećer kao karamel i dodajte samlevene orahe. Izručite na nauljeni tanjir i, kad se ohladi, sameljite. Za svaku koru umutite penasto četiri belanceta, dodajte četiri kašike šećera, četiri žumanceta, kašiku brašna, 120 grama samlevenog grilijaša. Ispecite tri kore.
Za fil mutite na pari pet celih jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju dodajte čokoladu. U ohlađen fil umešajte umućeni margarin. Posebno pripremite još jednu turu grilijaša za posipanje, pa ga usitnite u avanu, da bude krupniji. Nafilujte tortu i celu je pospite.
Odozgo prelijte glazurom od čokolade, a okolo obilno pospite grilijašem. Za čokoladne kupice umutite penasto margarin i rastopljenu čokoladu, pa špricem sa zvezdastim otvorom dekorišite tortu.