Najbrži i NAJBOLJI način za pripremu SLAVSKOG KOLAČA - Testo je meko, a ukrasi spektakularni
Slavski kolač recept - ovaj treba da uvek imate pri ruci.
Počela je sezona slava, a ako želite da vam trpeza zablista sa najboljim kolačem spremite mekanu pogaču kojom ćete oduševiti sve goste.
Uz bogat i raskošan izgled pletenica kolača, dobijate mekano i izdašno testo, a uz jednostavne i brze trikove lako možete doći i do najlepših simbola koji su obavezan deo pravoslavnog slavskog kolača.
Recept za slavski kolač
Potrebno je:
- 3 dl mleka ( toplo, ne vruće )
- 1 sveži kvasac
- 1 kašika šećera
- 1 kašika brašna
Umutiti i ostaviti deset minuta da se kvasac aktivira.
U sud staviti:
- 700 gr brašna
- nadošao kvasac
- 2 jajeta
- 60 ml ulja
- 1 kašika soli
Umesiti testo. U nauljenoj posudi, testo ostaviti da kisne 30 minuta pa podeliti testo na šest jednakih delova ( najpre podelite na dva jednaka, pa potom svaku polovinu na još tri dela ).Svaki deo premesiti u lopticu, pa potom razvući u krug veličine tanjira, pa svaku premazati otopljenim puterom. Razvijeno testo ređati jedno na drugo i mazati sve do poslednje (nju nemojte mazati). Testo razvući oklagijom malo veće od veličine kalupa (Slađin je promera 26cm ). Podeliti na osam jednakih delova, a svaku osminu podeliti na još tri dela. Od tri trake napraviti pletenicu, pa završetak podvući ispod pogledati video). Premazati jajetom i peći na 210 stepeni dok ne porumeni, pa smanjiti na 200 stepeni i peći još 20 minuta. Ako vidite da rumeni gornji deo više, stavite preko njega papir za pečenje.
Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe ali elastično testo od sledećih sastojaka:
200 gr brašna
3 kašičice soli
1dl vode
Priprema:
Testo lepo umesiti pa ostaviti pokriveno oko 20 minuta, zatim praviti ukrase.
Podelite testo na nekoliko delova, a zatim istanjite oklagijom na debljinu od 8 do 10 milimetara i počnite da pravite ukrase. Detalje kako svaki posebno napraviti, korak po korak, pogledajte OVDE.