ŽERBO KOCKE su predivan starinski recept od jednostavnih sastojaka - Kombinacija hrskavih oraha i sočnog pekmeza, koja osvaja na PRVI ZALOGAJ
Ako ste ljubitelj tradicionalnih slatkiša, žerbo kocke su pravi izbor za vas!
Ako ste ljubitelj tradicionalnih slatkiša, žerbo kocke su pravi izbor za vas!
Ovaj starinski recept s jednostavnim sastojcima donosi neodoljiv spoj hrskavih oraha i sočnog pekmeza, koji savršeno upotpunjuju jedno drugo. Svaka kocka je prava poslastica koja će vas oduševiti na prvi zalogaj, a priprema je brza i laka.
Ovaj klasik uvek bude hit na trpezi, bilo da ga pravite za specijalne prilike ili kao užinu za svaki dan.
Sastojci
Za testo:
20 g svežeg kvasca (polovina jednog)
100 ml mleka
1 kašičica šećera
500 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
250 g margarina
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
Za fil:
250 g mlevenih oraha
100 g šećera
tegla pekmeza od kajsija
Za glazuru:
150 g čokolade
40 g margarina
2 kašike ulja
Priprema
Testo
U mlakom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i dodajte i par kašika brašna od onih 500 g, pa sve dobro izmešajte i ostavite da nadođe 15-ak minuta.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo.
Slaganje kolača
Razvijte prvu koru i uz pomoć oklagije je prenesite u pleh. Premažite sa 4-5 kašika pekmeza pa pospite odozgo trećinom orasa. Razvijte sledeću koru i tako dalje dok ne pokrijete kolač sa poslednjom. Odozgo izbockajte testo viljuškom i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok kolač lepo ne porumeni.
Glazura
Otopite čokoladu sa margarinom i uljem na najmanjoj vatri i premažite prohlađeni kolač glazurom.
Kolač je najbolji nakon što prenoći, kada testo upije svu sočnost pekmeza i oraha a čuva se na sobnoj temperaturi, ne u frižideru!
Omekšali margarin iseckajte nožem na listiće, dodajte šećer i vanilin šećer, jaje i brašno s praškom za pecivo pa najpre kašikom izmešajte koliko možete, a onda dodajte i nadošli kvasac, sve dobro promešajte pa rukom umesite fino glatko testo.
Testo ostavite u frižider na 20-30 minuta a dotle pripremite fil.
Orase sameljite i pomešajte sa šećerom. Pripremite i pekmez od kajsija.
Izvadite testo iz frižidera i podelite na 4 jednaka dela. Možete i na 3 ali ja volim kad ima 4 kore. Ako ćete razvijati 4 kore trebaće vam pleh dimenzija 30×20 cm, a za 3 kore malo veći pleh – 32×23 cm.