PITALI SMO NUTRICIONISTKINJU: Šta je to NAJŠTETNIJE što jedemo svakodnevno?
Devedeset odsto proizvoda koje redovno kupujemo sadrže veoma loše sastojke! Evo o kojima je reč!
U današnje vreme čovek se sve manje posvećuje zdravoj ishrani kako bi očuvao i poboljšao svoje zdravlje i kvalitet života. Faktori koji na to utiču su nedostatak vremena za pripremu obroka, manjak finansijskih sredstava i neinformisanost o uticaju namirnica na organizam.
- Ono što se najviše konzumira, a redovnom upotrebom narušava zdravlje je brza hrana, poput gotovih jela iz prodavnice ali i pljeskavica i pica koje se zalivaju koka kolom. Slogan današnjice je – živi brzo i hrani se lako, tj. hrani se gotovom hranom koja se kupuje - primećuje nutricionistkinja Marija Stojkovac.
Ona ističe da je problem koji nastaje redovnom konzumacijom brze i instant hrane taj što se time unose prevelike količine soli, masti i šećera koje štete organizmu.
- Želeći da se hrani zdravije neko će umesto palačinke kupiti integralni keks, ali kada bi pročitao sastojke shvatio bi da pored mnogih aditiva, keks sadrži dosta nezdravih masti, belog brašna i šećera koji prekomernom konumacijom štete organizmu - zaključuje Marija Stojkovac.
Nutricionistkinja naglašava da je hrana koju jedemo previše oksidovana, odnosno ima previše slobodnih radikala koji uništavaju sve strukture našeg organizma, pre svega masti a zatim i proteine. U takvu hranu spadaju lisnata testa i pržena hrana koja u sebi ima ulje u kome se nešto već pržilo (ulje iz friteza).
- Veštački zaslađivači, aditivi i fabrički prerađena hrana su sada čak u 90 odsto proizvoda koje kupujemo svaki dan, a takođe narušavaju zdravlje - ističe ona.
Kao što većina ljudi zna, i Stojkovac ptvrđuje da se šećer nalazi u skoro svim slatkim proizvodima, ali i slanim, poput kečapa, konzervirane ribe i hleba. Problem je što nismo ni svesni koliko nezdravog belog šećera unosimo dnevno, a nije nam potreban ni jedan gram.
- Energiju i ugljene hidrate možemo izvlačiti iz voća, meda, ali i ražanog hleba. Ako biste probali da izbacite iz ishrane sve namirnice koje sadrže šećer, uz voćnu užinu i bez bilo kakvih sokova, shvatili biste da vam slatko u obliku čistog šećera nije potrebno.
Nutricionistkinja smatra da je najbolji savet da se informišete i počnete da čitate sastojke zapisane na pakovanjima, kao i da jedete tri puta dnevno uz dve užine, zaobiđete pekaru i pržene namirnice zamenite dinstanim ili pečenim.
Ukoliko vam je ovo bilo korisno, pročitajte OVO i više nikada nećete baciti koru od banane, za razliku od svega navedenog gore.
Pročitajte i:
- IZAZIVA RAK: Da li treba da prestanemo da jedemo crveno meso?
- Evo šta se DOGAĐA kada UJUTRU na PRAZAN STOMAK pojedete BELI LUK! (VIDEO)
- AKO JEDETE KOBASICE I SLANINU: Evo koliko grama dnevno povećava rizik od raka za 18 odsto
- SVI IH JEDEMO: U viršlama otkriveni tragovi ljudskog MESA, pokazalo istraživanje
- Da li ste znali da neku hranu NE SMETE jesti dok pijete ove lekove?