ПИТАЛИ СМО НУТРИЦИОНИСТКИЊУ: Шта је то НАЈШТЕТНИЈЕ што једемо свакодневно?
Деведесет одсто производа које редовно купујемо садрже веома лоше састојке! Ево о којима је реч!
У данашње време човек се све мање посвећује здравој исхрани како би очувао и побољшао своје здравље и квалитет живота. Фактори који на то утичу су недостатак времена за припрему оброка, мањак финансијских средстава и неинформисаност о утицају намирница на организам.
- Оно што се највише конзумира, а редовном употребом нарушава здравље је брза храна, попут готових јела из продавнице али и пљескавица и пица које се заливају кока колом. Слоган данашњице је – живи брзо и храни се лако, тј. храни се готовом храном која се купује - примећује нутриционисткиња Марија Стојковац.
Она истиче да је проблем који настаје редовном конзумацијом брзе и инстант хране тај што се тиме уносе превелике количине соли, масти и шећера које штете организму.
- Желећи да се храни здравије неко ће уместо палачинке купити интегрални кекс, али када би прочитао састојке схватио би да поред многих адитива, кекс садржи доста нездравих масти, белог брашна и шећера који прекомерном конумацијом штете организму - закључује Марија Стојковац.
Нутриционисткиња наглашава да је храна коју једемо превише оксидована, односно има превише слободних радикала који уништавају све структуре нашег организма, пре свега масти а затим и протеине. У такву храну спадају лисната теста и пржена храна која у себи има уље у коме се нешто већ пржило (уље из фритеза).
- Вештачки заслађивачи, адитиви и фабрички прерађена храна су сада чак у 90 одсто производа које купујемо сваки дан, а такође нарушавају здравље - истиче она.
Као што већина људи зна, и Стојковац птврђује да се шећер налази у скоро свим слатким производима, али и сланим, попут кечапа, конзервиране рибе и хлеба. Проблем је што нисмо ни свесни колико нездравог белог шећера уносимо дневно, а није нам потребан ни један грам.
- Енергију и угљене хидрате можемо извлачити из воћа, меда, али и ражаног хлеба. Ако бисте пробали да избаците из исхране све намирнице које садрже шећер, уз воћну ужину и без било каквих сокова, схватили бисте да вам слатко у облику чистог шећера није потребно.
Нутриционисткиња сматра да је најбољи савет да се информишете и почнете да читате састојке записане на паковањима, као и да једете три пута дневно уз две ужине, заобиђете пекару и пржене намирнице замените динстаним или печеним.
Уколико вам је ово било корисно, прочитајте ОВО и више никада нећете бацити кору од банане, за разлику од свега наведеног горе.
Прочитајте и:
- ИЗАЗИВА РАК: Да ли треба да престанемо да једемо црвено месо?
- Ево шта се ДОГАЂА када УЈУТРУ на ПРАЗАН СТОМАК поједете БЕЛИ ЛУК! (ВИДЕО)
- АКО ЈЕДЕТЕ КОБАСИЦЕ И СЛАНИНУ: Ево колико грама дневно повећава ризик од рака за 18 одсто
- СВИ ИХ ЈЕДЕМО: У виршлама откривени трагови људског МЕСА, показало истраживање
- Да ли сте знали да неку храну НЕ СМЕТЕ јести док пијете ове лекове?