Pitate li se zašto Kinezi jedu štapićima? Pravi razlog će vas oduševiti
Poreklo kineskih štapića je, čak i za Kineze, prava misterija.
Da ovo je ovo pitanje postavljeno prosečnom Japancu, odgovor bi bio da je tako jednostavnije nego upotrebljavati kašiku, viljušku ili nož, kao i da je hrana i pripremljena tako da se najlakše može jesti štapićima.
Potpuno netačan odgovor. Hrana je mozda prilagođena upotrebi štapica, ali sigurno nije jednostavnije koristiti dva odvojena duga predmeta u jednoj ruci, nego jednostavno zariti viljušku u komad sočnog mesa.
Kina je kao jedno od žarista kulture u Aziji imala izuzetno snažan uticaj na Japan, a upotrebu štapica zagovarao je Konfučije. Prema ovom čuvenom filozofu, unošenje oštrih predmeta u usta simbolizuje akt agresije na sopstveno telo. On je zahtevao da se instrumenti ubijanja uklone sa stola, jer im tu nije mesto, i svojim prisustvom degradiraju čin konzumiranja obroka.
Ono što se sa štapicima ne sme raditi je dodavanje komadića hrane nekom ko jede pored vas, kao i da ga on primi štapicima. To simbolizuje ritual sahrane, jer članovi porodice kosti pokojnika dodaju štapicima jedni drugima i poslednji u nizu ima zadatak da ih ubaci u urnu.
Oni se, takođe, se ne smeju ostaviti prekršteni na stolu ili zabodeni u rižu jer to simbolizuje smrt.