Питате ли се зашто Кинези једу штапићима? Прави разлог ће вас одушевити
Порекло кинеских штапића је, чак и за Кинезе, права мистерија.
Да ово је ово питање постављено просечном Јапанцу, одговор би био да је тако једноставније него употребљавати кашику, виљушку или нож, као и да је храна и припремљена тако да се најлакше може јести штапићима.
Потпуно нетачан одговор. Храна је мозда прилагођена употреби штапица, али сигурно није једноставније користити два одвојена дуга предмета у једној руци, него једноставно зарити виљушку у комад сочног меса.
Кина је као једно од жариста културе у Азији имала изузетно снажан утицај на Јапан, а употребу штапица заговарао је Конфучије. Према овом чувеном филозофу, уношење оштрих предмета у уста симболизује акт агресије на сопствено тело. Он је захтевао да се инструменти убијања уклоне са стола, јер им ту није место, и својим присуством деградирају чин конзумирања оброка.
Оно што се са штапицима не сме радити је додавање комадића хране неком ко једе поред вас, као и да га он прими штапицима. То симболизује ритуал сахране, јер чланови породице кости покојника додају штапицима једни другима и последњи у низу има задатак да их убаци у урну.
Они се, такође, се не смеју оставити прекрштени на столу или забодени у рижу јер то симболизује смрт.