PREPOZNAJTE GMO HRANU: Evo kako da znate da li vas truju modifikovanim proizvodima!
Uz pomoć nekoliko trikova moguće je prepoznati da li je hrana koju konzumirate genetski modifikovana ili je prirodna.
Činjenica je da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni, ali i da gotovo nisu obeleženi. Zbog toga je skoro nemoguće izbeći ih u potpunosti.
Međutim, moguće je prepoznati ih zahvaljujući nalepnicama koje se nalaze na njima (PLU - Product Lookup Number). Ako je broj četvorocifren i počinje cifrom 3 ili 4, onda nije GMO, ali to znači da se na toj farmi na kojoj je nastao koriste hemikalije i pesticidi koji su takođe opasni za organizam.
Kako prepoznati po izgledu?
Treba pronaći povrće i voće koji nisu nisu estetski savršeni. Ukoliko se pri pritiskanju paradajza, na primer, pojave modrice, velika je verovatnoća da je GMO. Takođe, treba izbegavati upakovan proizvod.
Bez ikakve genetske modifikacije su oni proizvodi koji imaju na nalepnici pet cifara i počinju sa 9; to su organski proizvodi bez pesticida i hemikalija.
GMO se prepoznaju petocifrenim brojem koji počinje sa 8, objašnjava nutricionista Džejson Kalton koji je studirao na Harvardu i Jejlu.
Voća koja se retko genetski modifikuju su: luk, ananas, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, lubenice i pečurke, dok jabuke, celer, paprike, breskve, jagode, nektarine, spanać, zelena salata, krastavci, krompir, boranija, kelj, pomorandže, tikvice, višnje i ljute papričice imaju mnogo veće šanse da budu modifikovane.
Zemlje koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO su Francuska, Švajcarska i Mađarska, pa se i na osnovu zemlje porekla može oceniti kakav je proizvod u pitanju, dok su najveći proizvođači GMO hrane SAD, Argentina, Brazil, Kina i Indija.